nyomtat

megoszt

Sajtómappa


[2006. nov. 13.] Természettudományi részleggel bővül az Adatbank.ro

A társadalomkutatók és írók vendégoldalai után mától erdélyi természettudósok vendégoldalai is elérhetőek lesznek.

Nem titkolt szándékunk, hogy azokat a természettudományok iránt érdeklődő szakembereket és laikusokat is megszólítsuk, akiknek eddig az Erdélyi Magyar Adatbank nem szolgáltatott specifikus tartalmat. Új szakmai partnerünk a kolozsvári Apáthy István Egyesület, amelyet a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Biológia Karának magyar oktatói hoztak létre – velük dolgozzuk ki referencia-könyvtárunk új fejezeteit.

Elsőként Krézsek Csaba geológus és Néda Zoltán fizikus oldalai válnak elérhetővé, de terveink szerint további 10-12 szakember vendégoldalát tesszük közzé a következő hónapokban. A közzétett oldalakon számos jelentős tudományos publikáció érhető el elsősorban.pdf formátumban. Újdonság az is, hogy a természettudósok vendégoldalai angol nyelvű részt is tartalmaznak.

A vendégoldalakon kívül tervezzük még biológia, földrajzi, fizikai adatbázisok közzétételét is – elsőként az erdélyi folyók, illetve a számítógépes modellek a fizikában adatbázisok lesznek elérhetők az adatbank.ro-n.

Az adatbankban jelenleg 38 társadalomkutató és irodalomtörténész, illetve 9 prózaíró és költő vendégoldala érhető el önéletrajzokkal, publikációs jegyzékkel és rengeteg szöveggel. Olvasson bele!