nyomtat

megoszt

Sajtómappa


[2006. szept. 19.] Portállá vált az Adatbank.ro

Amolyan igazi portálos külsőt és szerkezetet kapott az Erdélyi Magyar Adatbank: jelentősen bővítettük a keresési lehetőségeket, és ez még nem minden!

A 2004-ben a Jakabffy Elemér Alapítvány és a Transindex együttműködésében indult az Erdélyi Magyar Adatbank újabb szakaszba lépett. Az elmúlt két évben jelentősen bővítettük a tartalmak típusát, ami komoly strukturális átalakításokat is igényelt. A felhasználók szempontjából legfontosabb gyarapodás, hogy az adatbankot összetett keresési opciókkal láttuk el.

A már eddig is meglevő adatbázis-kereső mellett most már a szövegtár-kereső is használható (amely cím, szerző és bibliográfiai adatok alapján keres), illetve a teljes szöveges állományban való keresést is lehetővé tettük. Ennek segítségével az érdeklődő speciális fájlokban is kereshet, így a html mellett doc és pdf állományokban is.

Az elsősorban a profi felhasználók, azaz társadalomtudósok, diákok, újságírók és politikusok számára kitalált Adatbank.ro mostanra a “műkedvelő” netezők címtárába is bekerült. Ebben fontos szerepe van annak, hogy az Adatbank.ro egyik kiemelt szolgáltatása lett a 150, legtöbb magyar lakossal rendelkező romániai település adatlapjának elkészítése és gyarapítása. A közeljövőben a nagyobb települések honlapjait térképekkel és mozgóképekkel is ellátjuk.

A helységnévtárak, kronológiák, bibliográfiák, térképtárak, statisztikák és tematikus szövegtárak mellett, az Adatbank már több mint 30 vendégoldalt is jelent. Ezek a vendégoldalak elsősorban társadalomtudósok tudományos névjegyei, de hozzákezdtünk a kiemelkedő írók vendégoldalainak elkészítéséhez is. Ezeket a közeljövőben tovább gyarapítjuk, illetve abszolút újdonságként, a Progress Alapítvány támogatásával már nekilátunk a jelentős dokfilmesek munkáinak netes archiválásához is – ennek eredménye pár hét múlva lesz nyilvános.


Nézd meg az Adatbank.ro portált, és vedd fel a kedvenceid közé! >>