Dobos Balázs

A magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény történeti kronológiája

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 1429       Lapozás: 0

DOBOS Balázs: A magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény történeti kronológiája

DOBOS Balázs: A magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény történeti kronológiája

A kronológia első változata eredetileg a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Doktori Iskolájában íródó disszertációmhoz kapcsolódó munkaanyagként készült el, amely idővel túlnőtte ezt a keretet.

A kronológia célkitűzése a hosszas előkészítés után, 1993-ban elfogadott, és utóbb több mint tucatnyi alkalommal módosított magyarországi kisebbségi törvénnyel kapcsolatos főbb események nyomon követése. Kezdeteiben kitér a kisebbségi törvény ügyének 1987-1988-as napirendre kerülésére, jelezni kívánja ennek különböző okait, miként a törvény-előkészítés első lépéseit is. Leginkább viszont az eredeti, 1993-as jogszabály, és az átfogó 2005-ös módosítás döntéshozatali folyamataira, azok körülményeire, szereplőire, illetve a különböző – államigazgatási, parlamenti, civil stb. – szereplőknek a vitatott kérdésekben elfoglalt álláspontjaira fókuszál. 

A folyamatosan bővülő kronológia alapját többnyire az írott és elektronikus sajtó figyelése, az engedélyezett levéltári forrásfeltárás, valamint a témában publikált, csekély számú szakirodalom képezi.

kapcsolódók


további kronológiák


(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2008
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék