nyomtat

megoszt

Ellenpontok 1982
TÓTH KÁROLY ANTAL (sajtó alá rendezte)
Untitled Document

    A   C E N Z Ú R Á N   I N N E N

    Az RKP decemberi ún. “nemzeti konferenciájának” visszhangjai

    Tiltakozunk!

     A Román Kommunista Párt decemberi nemzeti konferenciáján Hajdu Győző, a marosvásárhelyi Igaz Szó c. folyóirat főszerkesztője felszólalásában olyan valótlanságokat állított, és olyan hangvételt engedett meg magának, amely nemcsak azokat szégyeníti meg, akiknek nevével visszaélt, de azt is, illetve azokat is, aki, illetve akik “tiszteletére” a Romániában élő magyar nemzetiség önbecsülését ilyen látványosan meggyalázta.

     Mi, romániai magyarok reménykedünk abban, hogy a - mindenekelőtt bennünket ért - mocskolódó gúnyolódás az utolsó volt, és azok sem fogják tovább tűrni, akiktől mindezzel Hajdu Győző csak újabb érdemeket és kiváltságokat remélt szerezni.

     Tiltakozunk beszédének tartalma és hangvétele ellen!

     Tiltakozunk a megfogalmazott hazugságok és a beszédből sugárzó személyi kultusz ellen!

     Tiltakozunk az ellen, hogy egy ilyen egyén képviselhessen minket, s hogy évtizedeken át kisajátíthassa egyik folyóiratunk szerkesztését!

     1982. december 30.

/A tiltakozást több értelmiségi és munkás is aláírta: Bukarestben, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Szatmárnémetiben és Temesváron. Se az aláírók neve, sem azok nevei nem kerültek egyelőre nyilvánosságra, akikhez a tiltakozást eljuttatták./