nyomtat

megoszt

Garnizoana din Siberia
MARKOVITS RODION
Katalóguscédula:
Cím: Garnizoana din Siberia
Szerző: MARKOVITS RODION

Megjelenési adatok:
Editura Kriterion, Bucureşti, 1975
Kategória: Cărți - traduceri
Témakör: irodalom
Műfaj: regény

„Cartea debutează deloc senzaţional. O istorie despre un oarecare aspirant spre o slujbă comodă în administraţia imperiului chezaro-crăiesc. Pentru ca să pătrundem ulterior pe nesimţite în miezul unei problematici şi al unor conflicte nu numai de o factură total inedită, dar şi de o semnificaţie gravă şi profundă. Respirăm un aer tensionat, electrizant, ne asaltează din pagini marile întrebări ale umanităţii într-un moment unic al ei de fundamentală răspîntie. Este, într-un fel, drumul parcurs de însuşi personajul principal al romanului, un tînăr doctor în drept budapestan, uşor plictisit, uşor agasat, prins în menghina constrîngerilor sociale, zbătîndu-se fără convingere şi elan să-şi afle un rost şi care nimereşte, brusc mobilizat pe frontul celui dîntîi război mondial, undeva într-o primă linie de atac. Pe neaşteptate prizonier, străbate un lung itinerar în spaţiu şi în timp, o odisee mai cu seamă spirituală, la capătul căreia lumea i se va înfăţişa în mod fatal altfel decît în urmă cu şapte ani, în pragul despărţirii de obişnuinţele domestice.

O descripţie obiectivă, rece, aparent detaşată. Doctorul nostru nu e o fiinţă excepţională, nu aparţine categoriei superbilor răzvrătiţi şi nici nu va ajunge un răzvrătit, unghiul său de vedere este al omului de mijloc, acţionînd de pe poziţiile bunului simţ comun, cu înclinaţii naturale spre justiţie şi adevăr şi care încearcă să-şi găsească un loc mai ferit în încleştarea aprigă dintre forţele dezlănţuite ale istoriei. Se înţelege că nu şi-l va găsi. Scene expresive consemnează agitaţia patriotardă, marile şi micile afaceri, poltroneriile curente şi, în aceeaşi manieră lipsită de ostentaţie, luciul cuvintelor răsunătoare, paravanul protector şi adormitor al ordinei.

[...]

Cartea lui Markovits Rodion (1888, Gherţa Mică — 1948, Timişoara) ignoră artificiul, exhibiţiile lăturalnice, menite să atragă ţipător atenţia, să antreneze complice cititorul în jocuri fals captivante şi impure. Un univers poate, mai curînd, plan, dar transparent, care lasă să se întrevadă şi pe verticală contururile. Povestea curge liniar, fără crispări şi strangulări, dramele se asumă nu atît cu resemnare, cît cu o înţelegere detaşată. Există o neutralitate a tonului care ajută în fond ochiului să discearnă între ele elementele, să despartă răul de bine, urîtul de frumos. Şi în acest sens romanul se constituie, desigur, implantat mai cu seamă în epocă, într-o pledoarie pentru o lume mai dreaptă şi mai frumoasă.

Nu întîmplător „Garnizoana din Siberia“, publicat iniţial în anul 1927 în coloanele revistei clujene „Keleti Újság“, — reluat, în limba română, la scurt timp după apariţia în formă de carte, în paginile ziarului „Dimineaţa“ — s-a bucurat de traduceri şi reeditări succesive în limbi de largă circulaţie internaţională, la Berlin, Londra, New York, în America de Sud ca şi în Asia şi a fost elogiat de presa timpului. Cititorii au desprins din paginile sale nu numai zbuciumul unei uluitoare experienţe existenţiale, ci totodată o chemare spre apărarea autenticelor valori umane. Sînt semnificaţii pe care romanul şi le păstrează intacte pînă astăzi.”

Romanul unei tulburătoare experienţe umane, Al. Simion
Teljes kötet letöltése: [pdf, 2959.3k]