nyomtat

megoszt

Sajtómappa


[2007. máj. 10.] Utcakereső - Románia digitális térképe utcanevekkel az Adatbank.ro-n

Új szolgáltatást indított az Adatbank.ro: az Utcakeresőt. A www.utcakereso.ro címen elérhető szolgáltatás egy átfogó digitális térkép Romániáról, amelyben az összes lakott hazai település térképe megtalálható, és jelenleg 320 település utcaneveire, illetve házszámokra lehet rákeresni.

A most induló közös szolgáltatás térképadatbázisának szállítója a kolozsvári Suncart Kft., mely digitális térképek gyártásával és forgalmazásával, illetve GPS-rendszerek adatbázisainak előállításával és frissítésével foglalkozik.

A térképet a Suncart és az Adatbank.ro stábja folyamatosan frissíti, a közeljövőben a következő megyék összes települése térképének a feltöltése várható: Kolozs, Szilágy, Arad, Szatmár, Kovászna, Bihar. Az Utcakeresőben a települések román és magyar neve is szerepel. Az eligazodást egy beépített helységnévkereső is segíti, amely a Szabó M. Attila által összeállított Erdélyi és moldvai helységnévtár digitalizált változatában keres.

Az Erdélyi Magyar Adatbank (www.adatbank.ro) a Jakabffy Elemér Alapítvány és a Transindex közös digitalizálási projektje, lényegében egy Erdélyre összpontosító, természettudományi alapkönyvtárat is tartalmazó széles multimédiatár. Az Adatbank térképtárában lehet megtalálni 28 erdélyi város térképét, az észak-erdélyi autópálya nyomvonalának részletes térképét, Erdély nemzetiségi térképét és további három térképes szolgáltatást.

Szintén az Adatbankban található a 150 legnagyobb magyar lélekszámmal bíró település adatlapja (http://150.adatbank.transindex.ro). A 150 település-kartoték részben a Transindex netkatalógusára épül, így a legteljesebb leképezését nyújtja annak, hogy adott település milyen internetes erõforrásokkal bír. Emellett elérhetőek a települések helységnévváltozásai, népszámlálási adatai, felekezeti és etnikai statisztikái, 2004-es választási adatsorai és a kapcsolódó közoktatási és politikai kataszter-adatok.