nyomtat

megoszt

Sajtómappa


[2005. febr. 12.] Mi ez? A projektről

Az Erdélyi Magyar Adatbank a Jakabffy Elemér Alapítvány és a Transindex közös digitalizálási projektje. A célkitűzéseiben egyedi program 2004 elején indult. Középtávon olyan szakmai társadalomtudományi referenciakönyvtár felépítését tűztük ki célul, amelyet a kutatók, de a szélesebb közönség is könnyen, gyorsan és főleg eredményesen használhat. Stratégiailag főleg Erdélyre összpontosító, természettudományi alapkönyvtárat is tartalmazó széles multimédiatár létrehozásában gondolkodunk.

Elsődleges szempontjaink a következők:

-- a digitalizált tartalmak legyenek megkerülhetetlenek és kitűnő szakmai színvonalúak
-- a digitalizált tartalmak összképe nyújtson korszerű képet arról, ami Erdélyről tudható
-- az adatbank lehetőség szerint nem csak statikus tartalmakat, hanem akadémiai jellegű szolgáltatásokat is nyújtson (például kereshető könyvtári katalógust)
-- lehetőség szerint a megjelenített tartalmak legyenek nem egyszerűen digitalizálva, hanem internetre alkalmazva, keresőkkel ellátva felhasználóbarát környezetben közzétéve stb.

A tartalomtervet Bárdi Nándor készítette el, szakmai konzulense Székely István. A projekt vezetője Gyöngyi Annamária, az alkalmazásokat Szabó Ágnes és Trombitás István készíti, adatfeldolgozók: Kiss Ágnes, Márton János, Pál Edit Éva, Székely István Gergő, Szilágyi Erika.