nyomtat

megoszt

Sajtómappa


[2008 jan. 15.] INTERNETEN A KJNT 15 EZER FOTÓT TARTALMAZÓ ARCHÍVUMA

Erdély legátfogóbb online néprajzi fotógyűjteményét mutatták be pénteken a Kriza János Néprajzi Társaság kolozsvári székhelyén tartott sajtótájékoztatón.

A KJNT online fotóarchívuma a Kriza János Néprajzi Társaság és az Erdélyi Magyar Adatbank közös munkájának eredménye. A több mint 15 ezer fotót tartalmazó archívum január 11-től elérhető az Adatbank.ro és a KJNT.ro honlapokról – jelentette be Szabó Ágnes, a Transindex portfólióigazgatója. A fotóarchívum netes felületének felépítésekor a következő szempontok érvényesültek: gyorsaság, kereshetőség, funkcionalitás és diszkrét, harmonikus, a tartalomhoz illeszkedő külalak.

Az 1990-ben létrejött Kriza János Néprajzi Társaság kiemelt fontosságot tulajdonít a 20. század elejétől létrehozott fotóállomány szakszerű konzerválásának és digitalizálásának. A társaság úgy ítélte meg, hogy ez az állomány nagyon értékes adalékait, reprezentációit tartalmazza annak a társadalomnak és kultúrának, amelynek vizuális aspektusait ma már más forrásokból nemigen ismerhetjük meg. A tematikát tekintve a néprajzkutatás klasszikus területeitől (tárgykutatás, vallás- és népszokáskutatás stb.) a recens vizsgálódások köréig (gazdaság, piackörzetek, életmód, szakrális kisemlékek stb.) terjed az állomány.

Pozsony Ferenc, a KJNT elnöke kifejtette: a munkát nem tekintik befejezettnek, hiszen a ma is aktív néprajzkutatók további több ezres gyűjése még feldolgozásra vár. A digitalizálási folyamatot irányító Jakab Albert Zsolt elmondta: a több mint 15 ezer fénykép számítógépbe vivése és kategorizálása 13-14 évnyi munka eredménye, ezt osztják meg most az internetet használókkal.

A sajtótájékoztatón jelen levő Borbély Károly informatikai miniszter az ilyen jellegű kezdeményezések fontosságát hangsúlyozta, rámutatva: szükség van az okos tartalomra, mivel Romániában a technológia fejlődése megelőzte a felület tartalommal való megtöltését. Ugyanakkor bejelentette: a minisztérium egy digitalizálással foglalkozó külön munkacsoportot hoz létre, és előteremtik az alapokat az ilyen jellegű tevékenységek támogatására.

A KJNT Fotóarchívuma jelenleg 15314 db negatívot és diapozitívot tartalmaz. Ez a megvásárolt és a Társaság kutatásai alatt előállított anyagot foglalja magába:

 • Gunda Béla fekete-fehér üvegpozitívjait (12 db);
 • Seiwarth László fekete-fehér negatívjait, üvegnegatívjait és képeit (60 db);
 • Romulus Vuia fekete-fehér üvegnegatívjait (41);
 • Kós Károly fekete-fehér és színes negatívjait és képeit (1559 db);
 • Vámszer Géza fekete-fehér negatívjait, üvegnegatívjait és képeit (1330 db);
 • Nagy Jenő fekete-fehér és színes negatívjait és képeit (57 db);
 • Szabó Tamás fekete-fehér negatívjait (5715 db);
 • Péterfy László színes diapozitívjait (1067 db);
 • a KJNT kutatóinak, a BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Tanszéke diákjainak, valamint külföldi kutatóknak a moldvai csángóknál végzett kutatásai során készített színes negatívjait és képeit (4115 db);
 • a KJNT kutatóinak, a BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Tanszéke diákjainak, valamint külföldi kutatóknak a Mezőségen végzett kutatásainak színes negatívjait és képeit (1358 db).

A fotók internetes megjelenítésével egyrészt a szűkebb szakma képviselői számára teszik lehetővé, hogy saját kutatásaikhoz forrásként használhassák ezt a felbecsülhetetlen értékű anyagot, másrészt ahhoz a társadalomtudományi és általában tudományos tudásmegjelenítéshez is hozzájárulnak, amely az Erdélyi Magyar Adatbankban megvalósul, ugyanakkor a szélesebb érdeklődő közönségnek is hozzáférhetővé tesznek egy olyan archívumot, amelynek fotói akár információs, akár esztétikai értékük okán figyelemre tarthatnak számot.

Az Erdélyi Magyar Adatbank a Transindex és a Jakabffy Elemér Alapítvány közös digitalizálási projektje, amely 2004 elején indult. Az Adatbank célja olyan szakmai társadalomtudományi referenciakönyvtár felépítése volt, amelyet a kutatók, de a szélesebb közönség is könnyen, gyorsan és eredményesen használhat. Idővel az Adatbank egy főleg Erdélyre összpontosító, természettudományi alapkönyvtárat is tartalmazó széles multimédiatárrá vált.

A KJNT Fotóarchívuma az Erdélyi Magyar Adatbankon (Adatbank.ro) és a KJNT honlapjáról (www.kjnt.ro) érhető el.

Közvetlen hivatkozás: http://kjntfotoarchivum.adatbank.transindex.ro/

A KJNT Fotóarchívumának létrehozásához hozzájárult:

KJNT:

Irányító: Jakab Albert Zsolt, Pozsony Ferenc
Leltározás: Gál Tünde, Ilyés Sándor, Jakab Albert Zsolt, Tatár Erzsébet-Tímea
Digitális feldolgozás: Jakab Albert Zsolt

ADATBANK:

Transindex
Jakabffy Elemér Alpítvány

Projektvezető: Szabó Ágnes
Programozás: Trombitás István
Design: Kassay Réka

A KJNT partnerei:

 • BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Tanszék, Kolozsvár
 • Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre
 • Csángó Múzeum, Zabola

A KJNT támogatói:

 • Magyar Tudományos Akadémia
 • Határon Túli Magyarok Hivatala
 • Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma
 • Szülőföld Alap