Dobos Balázs

A magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény történeti kronológiája

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 12       Lapozás: 1-10 | 11-12

I II III IV V


2008. január 7.

A MEH kiadott közleménye tudatta azt, hogy a kormány az év elejétől differenciáltan, az elvégzett feladatok alapján támogatja a kisebbségi önkormányzatokat. A feladatokhoz kötött támogatás elnyeréséhez a testületeknek február elsejéig igénylést kell beadniuk a Magyar Államkincstár regionális igazgatóságain, amelyről kisebbségi költségvetési bizottság április 15-ig hivatott dönteni. Az odaítélt támogatási összeget két egyenlő részben, május és augusztus 15-ig kapják meg az érintett kisebbségi szervek.

2008. január 8.

Az OVB a 25/2008. sz. határozatával hitelesítette a magyarországi olasz kisebbségi kezdeményezés 2007 decemberében benyújtott aláírásgyűjtő ívét.

2008. január 10.

A Közjogi munkacsoport ülése megvitatta a 2008. évi munkatervet, valamint a korábbi összefoglaló anyagokat (delegátusi intézmény, parlamenti képviselet, köztük az aktív választójog alanyai).

2008. január 29.

A Közjogi munkacsoport ülése folytatta a kisebbségek országgyűlési képviseletéről szóló koncepció megvitatását, különös tekintettel a tervezett kisebbségi választói névjegyzékre.

2008. február 5.

A II. Kisebbségi Kerekasztal ülése Gémesi Ferenc, Németh Erika és Molnárné Asbóth Erika részvételével tekintette át a Közjogi munkacsoport munkáját, illetve Kállai Ernő átadta a közösen elfogadott koncepciót az államtitkárnak azzal a kéréssel, hogy a kormány foglaljon állást a kérdésben.

2008. február 7.

Feloszlatta magát a Veszprém Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat. Az OVB utóbb a 157/2008. (III. 18.) sz. határozatával a területi kisebbségi önkormányzati képviselők választását 2008. június 1-re tűzte ki.

2008. február 23.

A Szerb Országos Önkormányzat közgyűlése üdvözölte a II. Kisebbségi Kerekasztal által elfogadott, és a kisebbségi ombudsman által a kormánynak benyújtott, a parlamenti képviseletről szóló koncepciót, de véleménye szerint egyes részletek meg továbbgondolásra szorulnak. A tanácskozáson jelen volt Kállai Ernő kisebbségi biztos, aki kijelentette: ha a tavaszi ülésszakban nem fog megkezdődni az ötpárti egyeztetés a kisebbségek országgyűlési képviseletéről, akkor a 2010-es választásokon nem indulhatnak a kisebbségi szervezetek. Így arra fogja kérni az Országgyűlést, hogy módosítsák az alkotmányt és a kisebbségi törvényt, azaz vegyék ki belőle a kisebbségek erre vonatkozó jogát, és számoljanak el ezzel az Európai Unió és a választópolgárok felé. A konszenzus lehetőségét viszont szerinte az mutatja, hogy a közelmúltban alig pár hónap alatt sikerült módosítani a kisebbségi törvény az országos önkormányzatok gazdálkodására vonatkozó fejezetét. A képviselők – amellett, hogy kifogásoltak bizonyos oktatási és nyelvhasználati rendelkezéseket – arra kérték az ombudsmant, hogy járjon közbe a kormánynál a korábban bevezetett, differenciált támogatási rendszer megszüntetése érdekében, amely szerintük hátrányosan érinti a kisebbségeket.

2008. február 26.

A Közjogi munkacsoport ülése.

2008. március 13.

Paolo Guido Spinelli budapesti olasz nagykövet a Népszabadságnak adott interjújában, arra a kérdésre, hogy létezik-e magyarországi olasz közösség, azt válaszolta, hogy „igen, bár nem túlságosan nagy. Tagjai vállalkozók, kereskedők, az olasz intézmények munkatársai, a kultúra vagy az olasz divat és konyhaművészet terjesztői, a vegyes házasságok révén letelepedők, s újabban a budapesti ingatlanpiac iránt érdeklődők.”

2008. március 25.

A Közjogi munkacsoport ülése, amely jórészt Lásztity Péró szakértői anyagai alapján vitatta meg az országgyűlési képviselet és a regisztráció ügyének összefüggéseit.

kapcsolódók


további kronológiák


(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2008
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék