Dobos Balázs

A magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény történeti kronológiája

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 28       Lapozás: 1-10 | 11-20 | 21-28

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII


1998. január 10.

Horn Gyula a Magyarországi Németek Napja alkalmából rendezett ünnepségen jelentette be, hogy a kormány februárban fogja tárgyalni a kisebbségi törvény módosítását.

1998. február 11.

Megjelent a Magyar Közlönyben a MEH közleménye a kormány 1998. I. félévi jogalkotási tervéről, amely az elfogadandó törvényjavaslatok körében, az igazságügyi miniszter felelősként való megjelölésével irányozta elő a kisebbségi törvény módosítását.

1998. február 20.

Farkas Flórián egy pilisvörösvári konferencián elmondta, hogy már eljuttatták a kormánynak a kisebbségi törvény módosítására vonatkozó javaslataikat, amelyek a kisebbségi önkormányzatok számára a szociális autonómia szükségességét is tartalmazták.

1998. február 26.

Heinek Ottó arról adott tájékoztatást, hogy egyetlen kisebbség sem értett egyet a kisebbségi törvény tervezett módosításával, amelyet eredetileg februárban tárgyalt volna a kormány. Elmondása szerint a tervezetet a kormány még e kormányzati ciklusban meg kívánja vitatni, bár az Országgyűlés menetrendjében már nem szerepelt. A kisebbségek aggályai elsősorban a kisebbségek létszámának tervezett felmérésére, az elektori rendszer eltörlésére, az országos önkormányzatok ellenőrzésére, illetve a pénzügyi garanciák hiányára vonatkoztak.

1998. március 10.

Heinek Ottó arról tájékoztatott, hogy a napokban a kisebbségekkel való egyeztetést követően, a megszületett egyezségek nyomán a cigány, a horvát, a német, a román, a szlovák és a szlovén országos önkormányzatok már támogatni tudták a tervezetnek a kormány elé kerülését, bár továbbra sem értettek egyet az előterjesztés minden pontjával. Józan-Jilling Mihály, az Országos Német Kisebbségi Önkormányzat alelnöke szerint ugyanis az el nem fogadás nagyobb hátrányt okozna a kisebbségeknek, mintha a tökéletes kidolgozáshoz ragaszkodnának.

1998. Április

A hónap folyamán a kormány egyszer megvitatta a kisebbségi törvény módosításának az előterjesztését, amit a nagyobb kisebbségek közül már csak a cigányok és a szerbek képviselői nem támogattak.

1998. május 4.

A Magyar Hírlap beszámolt arról, hogy ebben a ciklusban már biztosan nem dönt a kormány a kisebbségi törvény tervezett módosításáról, ami a lap információi szerint a koalíciós pártok eltérő módosítási elképzeléseinek volt tulajdonítható. Többek között ezért javasolták a tervezetet további egyeztetésre. Az MSZP szerette volna a kisebbségi önkormányzati választásokkal együtt anonim módon felmérni a kisebbségek létszámát, míg az SZDSZ az országos önkormányzatok választásán változtatott volna.

1998. május 10.

Az országgyűlési választások első fordulója.

1998. május 24.

Az országgyűlési választások második fordulója.

1998. június 25.

Az Országgyűlés elfogadta a bizottságainak létrehozásáról, tisztségviselőinek és tagjainak megválasztásáról szóló 39/1998. (VI. 29.) Országgyűlési határozatot, amely szerint a 21 fős Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságot Kósáné Kovács Magda (MSZP) elnök vezette, aki ezt a tisztséget a ciklus során végig betöltötte.

kapcsolódók


további kronológiák


(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2008
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék