Dobos Balázs

A magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény történeti kronológiája

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 4       Lapozás: 1-4

II III VII VIII


1986. február 13.

Stark Ferenc, az MM Nemzetiségi Önálló Osztályának (NÖO) osztályvezetője megküldte Rátkai Ferenc művelődési miniszterhelyettesnek „A magyarországi románokkal összefüggő politikai jelenségekről” c. bizalmas feljegyzését, amely szerint „… sokan úgy kezelik őket, mint akik felelősséggel tartoznak a határ másik oldalán folyó eseményekért, a szomszéd állam politikájáért, a romániai magyar nemzetiség helyzetéért.” Az osztályvezető szerint a jövőben számolni lehet egyaránt a szélsőséges megnyilvánulások elszaporodásával, a román szövetségtől való kisebbségi elfordulással, és a „kisebbségi nacionalizmus” jelentkezésével. Megoldásként elsősorban a megfelelő tájékoztatás megvalósítását hangsúlyozta.

1986. Március

A Demokrata c. ellenzéki szamizdat közölte „A demokratikus magyar megújulás programját”, amely többek között tartalmazta azt a követelést is, hogy „törvényben kell biztosítani a hazai nemzetiségek és etnikai kisebbségek, népcsoportok kollektív jogait, ide értve a cigányságot is. Elő kell segíteni hagyományaik és nyelvi kultúrájuk önkéntes fenntartását.” Szorgalmazta továbbá azt is, hogy el kell ismerni a hazai kisebbségek szerepét a történelmi Magyarország civilizációjának megteremtésében, szakítva azzal a megközelítéssel, amely mintegy visszamenőlegesen beolvasztja őket. A cigányság helyzetének rendezése érdekében tizenöt éves, átfogó program kidolgozását sürgette. (Csizmadia 1995.)

1986. Július

Az Égtájak között c. ellenzéki szamizdat megjelentette Talata József: „Feladataink” c. programadó írását, amely egyik alapkövetelményként fogalmazta meg a hazai nemzetiségek „szabadságjogainak fenntartását és növelését”. (Csizmadia 1995.)

1986. augusztus 15.

A Bukaresti Nagykövetség „A magyar nemzetiség helyzete Romániában” c. jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy „a jelenlegi helyzetben a nemzetiséggel való kapcsolatok javítása a román elzárkózás miatt csak fokozott magyar kezdeményezéssel és egyoldalú tehervállalással valósítható meg.”

kapcsolódók


további kronológiák


(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2008
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék