Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 10.01.2008
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Ágoston Hugó
Titlul articolului: Bumeráng
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=336&menu=Tavasszal a törvényhozás függeszti fel az államfõt, elkezdõdik a népszavazási kampány. Az RMDSZ beszáll a korteskedésbe, és arra kéri választóit, támogassák az államfõ elmozdítását. A Magyar Polgári Szövetség viszont arra biztatja híveit, hogy támogassák az állam elnökét. Az RMDSZ rosszul szerepel, az erdélyi magyarok zöme nem szavaz, Basescu végül „megnyeri” a népszavazást és bírálataival célba veszi az RMDSZ-t. Viszont az elkövetkezõ hónapokban „meghálálja” a támogatást Szász Jenõnek: többször találkozik az udvarhelyi polgármesterrel, s jelentõs román médiaérdeklõdéstõl övezve a Székelyföldön tölti szabadságának egy részét. Annyi autonómiát ígér a magyarok lakta régiónak, mint Caracalnak. Az MPSZ abban reménykedik, hogy az államfõ jóindulata hozzásegíti õket ahhoz, hogy bejegyeztessék a magyar pártot, az MPP-t. Hogy menynyire kalkuláltak jól, az az év elején derül ki. Tény, hogy a leendõ párt célkitûzései között nem szerepel a területi autonómia, úgyhogy esély van a bejegyzésére. Tõkés László EP-képviselõt fogadta az államfõ, ám ennek a vizitnek sem lett sok hozadéka: a demokrata képviselõk utóbb nem támogatták néppárti frakciótagságát az EP-ben.
Áprilisban kikerültek a kabinetbõl a demokrata politikusok. A második, a PNL és RMDSZ alkotta Tariceanu-kormány kisebbségben kormányoz.
A kisebbségi törvényt idén sem sikerült elfogadtatni a parlamentben, a jogszabály végérvényesen elakadni látszik.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.