Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 7/24/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Simon Judit
Titlul articolului: Halasztanának, de nem mernek
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=367


Numele cotidianului

Articolul:
Lassan ugyan, de kiderülnek az új választási rendszer buktatói. Elkopnak a billentyûzetek attól, ahányszor már leírták a sajtóban, hogy az új szisztéma eszközei használhatatlanok, a célt pedig nem éri el. Korántsem lesz jobb minõségû a törvényhozás azáltal, hogy egyénileg szavazzák meg a képviselõket, illetve szenátorokat. Azok kerülnek majd be, akiknek több pénzük, paripájuk és fegyverük van. Eleinte még úgy hitték a törvény szorgalmazói, hogy a nagy pártoknak kedvez az új rendszer. Aztán kiderült, hogy mégsem. Melyik az az alakulat, amelyben a vezetõk boldogok attól, hogy nem tudják kiszámítani, kik kerülnek be közülük a törvényhozásba? Ha engem kérdeznek: egyik sem. Nem kérdeznek, mégis elmondom, hogy számos vezetõ pártember nem annyira népszerû a lakosság körében, hogy biztos lehetne benne: simán nyer a körzetében. S ha nem, akkor meg a bonyolult számítások, rangsorolások nyomán akár be sem kerül a T. Házba. Az új választási törvénnyel a függetlenek – ha van elég pénzük – éppen olyan, esetleg jobb eséllyel indulhatnak, mint a vezetõ pártpolitikusok. A dilettánsok simán lekörözhetik a szakembereket. Aki befizeti a 2500 lejt, máris megméretkezhet. A lakosság jobban ismeri a tévésztárt, mint a többdiplomás, nemzetközi tekintélynek örvendõ közgazdászt. És jobban kedveli a könnyûzene-énekest, mint azt a politikust, aki tudja is, mit kell tenni a képviselõházban. Sõt, tesz is, de nem annyira jó a píárja. Nem lehetetlen, hogy Marosvásárhelyen például a táncdalénekesek gyöngye legyõzhetné Borbély Lászlót, mert a miniszter nem visel miniszoknyát és énekelni sem szokott. Ha félretesszük a tréfát, akkor sem a törvényen, hanem az emberek jóérzésén múlik, hogy kik indulnak, és kire szavaznak. És ha nem mindenkinek van ilyenje? Akkor fennáll annak a veszélye, hogy a törvényhozás nem színes, hanem csiricsáré lesz.
Továbbá az új rendszer ügyesen átejti a szavazópolgárokat is. Mert hiába szavaz a többség valakire, ha a kalkulus szerint éppen más van soron. Ott áll egy általa nem ismert vagy nem kedvelt képviselõvel. És úgy nem érti az egészet, ahogy van. Nehéz lesz megmagyarázni a választóknak, hogy miért nem az õ akaratuk, hanem a számítógépé érvényesült.
Nem lenne olyan nagy baj ez a jogszabály, hiszen a törvényeket módosítani lehet. Miért éppen ezt ne lehetne jobbítani, kiszûrni belõle a visszásságokat? Mert idõbe telne a változtatás, és biztosan nem készülne el az õszi kampány kezdetéig. És eddig egyetlen alakulat vagy politikus sem merte kimondani: uraim, ezt elszabtuk, tegyük félre, vagy felejtsük el, és idén maradjon érvényben a listás választási rendszer. Az elkövetkezõ négy évben pedig kidolgozunk egy kiszámítható, átlátható és használható választási törvényt.
Mondom, eddig nem merte, mert lám, az egyik szociáldemokrata jelölt, jelesen a szenátus elnökének a szóvivõje vállalta a megszólalás ódiumát. Egyik hírügynökségnek adott interjújában felkérte az államfõt: hívja össze a pártokat és beszélje meg velük, halasszák 2012-re az egyéni kerületes szavazás bevezetését. Az indok: a lakosság nincs felkészülve arra, hogy az új rendszer szerint szavazzon.
Persze, a lakosság nincs felkészülve, de vélhetõen nem ez a szociáldemokraták legnagyobb gondja. Hanem az, amire Iliescu utalt, amikor bejelentette a visszavonulását: nem érvényesülnek a húzónevek, nem lehet a választókat egyik vagy másik párt felé irányítani. Pedig a PSD volt az egyéni kerületes voksolás egyik élharcosa. A helyhatósági választásokon is jól szerepelt: a legtöbb egyénileg választott tisztségviselõ szociáldemokrata.
Az új választási törvény másik élharcosa, a PD-L viszont meglepõdött: nem nyerte meg a választásokat. Nem tudott olyan jelölteket állítani, akik meggyõzzék az embereket: képesek képviselni az érdekeiket. Még az államfõ sem tehetett semmit az érdekükben. És õsszel sem tehet. Nem kampányolhat a pártnak, személyeknek meg fölösleges. Sõt, káros. Bizonyosság erre, ami a Bukarestben és az egyik moldvai nagyvárosban történt. Az vesztett, akit Basescu dicsért.
A demokrata-liberálisok közül viszont senki nem bólinthat rá nyilvánosan a szociáldemokrata halasztási javaslatra, mert attól tart, kivívja a párt patrónusának, Traian Basescunak a haragját. Az államfõ ugyanis foggal-körömmel küzdött a listás voksolás ellen. Azonban újabb megszólalásaiból kiderül, pontosan tudja, hogy nemcsak a pártja, de õ is vereséget szenvedett a nyárelõn. Azaz sem neki, sem pártjának nem kedvez az egyéni választási rendszer.
Ezért nem elképzelhetetlen, hogy némi mûfelháborodások után létrejön a találkozó az elnöki palotában, ahol a pártok szép csendben megegyeznek: halasszák el az új rendszer bevezetését.
Aztán meg úgy tálalják, hogy nekünk szavazóknak akartak kedvezni. Mert mi, a nép nem értjük, felkészületlenek vagyunk. Az államfõ amúgy is mindig a népre hivatkozik, ha magának vagy pártjának kedvezni akar. Miért éppen most ne tenné? S ha a halasztás mellett dönt, mindenki érteni fogja, miért tette.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.