Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 23/10/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Szűcs László
Titlul articolului: Magyarul és helyben
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=380


Numele cotidianului

Nagy a forgalom a választási irodáknál, sorra iktatják listáikat a pártok, illetve önmagukat a független jelöltek, hamarosan végleges képünk lesz arról, kik méretkeznek meg a parlamenti választások egyéni körzeteiben. Mivel a kampány már hetek óta tart, az indulók kapcsán már nem számíthatunk nagy meglepetésekre.
Az országos kampányindítóját jövõ hétfõre idõzítõ RMDSZ akár örömmel is konstatálhatja, hogy miután versenypártja, az MPP szervezetileg nem kíván megméretkezni, a polgári hátszéllel jelöltséget vállaló függetlenek közül is csupán néhányan próbálkoznak ezzel. Több megyében egyáltalán nem lesz ilyen vetélytársuk a Szövetség embereinek. Azok pedig, akiknek a neve eddig ismertté vált, jobbára nem jelentenek ijedelemre okot adó kihívást, ráadásul olyan jelölt is versenybe száll, aki e percben még az RMDSZ képviselõje, ám a jelöltállítás idején mások megelõzték. Maradnak hát a román pártok emberei, köztük néhány magyar nemzetiségû induló. Ez a némiképpen új helyzet a követendõ kampánystratégiára is hatással lehet. A kérdés az, miképpen.
Ha a magyarok részvételi aránya a tavalyi, EP-képviselõi választáshoz hasonló módon meghaladná a románság választói hajlandóságát, akár az is elképzelhetõ, hogy az RMDSZ képes megõrizni súlyát a törvényhozásban, hiszen az aligha valószínû, hogy a magyarok jelentõs számban szavaznának a román pártok embereire. Bizonyos esetekben persze személyi szimpátiák felülírhatják a párt-rokonszenveket. Arra viszont semmi garancia, hogy a tavaly három EP-mandátumot eredményezõ jelenség megismétlõdjön. A legnagyobb kihívás, hogy a jelöltek miként tudják megszólítani azokat – a júniusi eredmények alapján mondhatjuk úgy is: azt a tizenöt százaléknyi erdélyi magyar választót –, akik az MPP szimpatizánsai. Biztosan felértékelõdik a személyes üzenet, a helyi témák, s kevésbé tûnik hatékonynak a tulipánra való szavazásra buzdítás. „Nekem add a voksodat, hogy én téged is képviselhesselek” – mondhatja a jelölt, hozzátéve, hogy a román pártok jelöltjei akkor sem ígérhetnek komolyan kisebbségi érdekképviseletet, ha történetesen magyarul csengõ név szerepel személyi igazolványukban. A hívószavak tehát: magyarul és helyben. Ennek következtében mellékessé válik a kormányzati szerepben elért eredmények emlegetése, ahogy az sem valószínû, hogy erõt, idõt és pénzt vesztegessenek a román szavazók megnyerésére.
Persze ott vannak még azok, akikben csekély a választási hajlam, s nem elkötelezettek sem az RMDSZ-nek, sem az MPP-nek. Ez esetben érdemes elfelejteni bármiféle klasszikus politikai üzenetet, ahogy a „magyar vagyok, szavazz rám” sem mozgósító hatású. Inkább az „alkalmas vagyok, gyere el szavazni” üzenete lehet hatásos, ráadásul nem is elég ezt sokszor elmondani, meg is kell találni az utat a választópolgárok füléig, akik a legkevésbé a politikai üzenetekre kíváncsiak.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.