Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 18/9/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Simon Judit
Titlul articolului: A kelltõl a lehetig
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=375


Numele cotidianului

A Szövetségi Képviselõk Tanácsa hivatott megvitatni és elfogadni az RMDSZ választási programját. Noha a dokumentum még nem látott napvilágot, a nyilatkozatokból nagyjából kiderül, milyen elképzelésekkel indul neki a korteshadjáratnak az érdekvédelmi szervezet.
Az RMDSZ a Kárpátokon túli megyékben is voksgyûjtésre készül, ami legalább akkora feladat, mint a székelyföldi szavazókat meggyõzni arról, hogy mi a különbség a kell és a lehet között.
A program tartalmazza tehát azt is, amit kell, és azt is, amit lehet, sõt azt is, hogy lehet, ha kell, és kell, ha lehet.
Politikusok és szakértõk dolgozták ki, akik próbálták figyelembe venni a politikai, társadalmi, kulturális és egyéb igényeket. S minden kategóriában szem elõtt tartani, hogy a program tartalmazza a magyar közösség igényeit, de az ország többségi lakossága is magáénak érezhesse a benne megfogalmazott célokat.
Nem lehetett könnyû olyan programot összehozni, amelyben a baloldaliak és jobboldaliak, a szegények és gazdagok, a fiatalok és idõsek, értelmiségiek és kétkezi munkások, magyarok és románok megleljék azt a valamit, amiért feltétlenül az RMDSZ jelöltjére szavazzanak.
Az is a kemény feladatok közé tartozik, hogy a programnak figyelembe kell vennie, hogy magyar ellenfelek is lesznek a prérin, meg azt is: nagyotmondásban nem lesz hiány ebben a kampányban sem. Márpedig a nagyotmondásokat is a programpontokkal lehet hatékonyan ellensúlyozni.
A kampányfõnök-helyettes szerint nem kell feltalálni a spanyolviaszt. Azonban néhány cseppet belõle nem ártana a programba csempészni. Azért sem, mert bizony más ez a kampány, mint a többi, és más idõk és szokások járnak majd a választások után.
Ám az is lehet, hogy ez a program sokkal jobb, és sokkal reálisabb, mint a többi párté, és a kampányban sikerül megértetni az emberekkel, hogy a biztonságos kevesebb több, mint a bizonytalan sok. És azt is sikerül megértetni, hogy a nagy cél érdekében nem szabad feláldozni a kisebb célokat. Hogy a szép szavak nem helyettesíthetik a kevésbé látványos cselekvést.
Az sem lesz könnyû feladat, hogy meggyõzzék a jelölteket: a közös program mentén korteskedjenek, ne a saját a fejük szerint.
Bizonyára a fontosabb helyeken, a biztos befutónak nyilvánított körzetekben a jelölteknek lesz kampánystábjuk, amely felkészíti õket, elmondja nekik, mit és hogyan kell közvetíteniük a választóik felé. Megtanítja õket, hogy kell visszavágni a támadásokat úgy, hogy az nekik, és ne az ellenfélnek hozzon hasznot.
Kisebb-nagyobb viták, némi kompromiszszumok nyomán sikerült minden választókörzetben jelöltet indítani, és már csak nyerni kell, minél több helyen megszerezni a szavazatok többségét, mert az a biztos. A többi már a szerencsén múlhat. Vagy sem.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.