Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 11/9/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Szűcs László
Titlul articolului: Listák és kilógó lólábak
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=374


Numele cotidianului

A szándékok immár mindkét oldalon véglegesek: a november végi parlamenti választáson önállóan indul az RMDSZ, míg az MPP ahhoz a megoldáshoz folyamodik, hogy független jelölteket próbál bevinni a törvényhozásba. Utóbbi szervezet a kivárás taktikáját alkalmazza, mielõtt bárkit is nevesítene, megvárja, hogy az RMDSZ véglegesítse a maga listáit, legyen egyértelmû, ki melyik választási körzetben indul. Ez zömében már meg is történt: azokban a megyékben, ahol reális az esély a mandátumszerzésre, már megtörtént a jelöltek rangsorolása, ami nem jelenti azt, hogy ne gyûljön be egy-egy meglepetés mandátum. A polgáriak, akik a független jelöltek indításával magyarázzák azt, hogy az õszszel a párt nem tart tisztújító gyûlést – a két dolog közti közvetlen összefüggésre azért gyengébbek kedvéért még rávilágíthatnának –, a maguk embereinek indításakor tehát már tudják, kinek ki lesz a riválisa. A politikai realitások azt diktálnák, hogy azokban a körzetekben vitézkedjenek, ahol a leginkább verhetõnek, sebezhetõnek tûnik a szövetség embere, illetve értelemszerûen ott, ahol az önkormányzati választásokon a legmagasabb volt a támogatottságuk. Ezzel szemben – legalábbis a múlt heti megnyilatkozások alapján – leginkább azokban a körzetekben küldik harcba a párt elkötelezett függetlenjeit, ahol egy általuk összeállított feketelistán szereplõ RMDSZ-es jelöltek indulnak, mint olyanok, akiknek jelenléte a törvényhozásban az MPP-vezetõk olvasata szerint kártékony a romániai magyar közösségre nézve. E szép szándékból bizony kilóg a lóláb, hiszen itt az RMDSZ legismertebb politikusai elleni megméretkezésrõl van szó, ami, szó, mi szó, aligha kecsegtet annyi protest-szavazattal, hogy az itt induló függetlenek reális eséllyel próbálkozzanak egy-egy képviselõi vagy szenátori hely megszerzésével. Arról nem is beszélve, hogy e még jobbára meg sem nevezett függetleneknek az induláshoz viszonylag rövid idõ alatt kell összegyûjteniük a szükséges támogató aláírások ezreit.
Az RMDSZ esetében leginkább az tûnik problematikusnak, hogy – a számottevõ magyar szavazóval rendelkezõ erdélyi megyékben – a mandátumszerzéssel kevésbé kecsegtetõ körzetekben, ahonnan viszont több ezer, akár a tízezres léptéket is meghaladó voks lenne várható, nem igazán sikerült mindenütt olyan jelölteket találni, akiknek indulása hatékonyan szolgálhatná azt a célt, hogy országosan meglegyen az ötszázaléknyi szavazatarány. Nem elég ismertek és/vagy nem elég népszerûek. A júniusi jelölttöbblettel ellentétben most sok helyütt utólag kénytelenek a megyei szervezetek feltölteni a listákat. A dolog érthetõ, hiszen ki indul szívesen egy eleve vesztes csatába, ráadásul most nem elég szerepelni valamilyen listán, hanem valóságos kampánymunka is szükségeltetik. Ez az a helyzet, amikor a személyes érdek ütközik a szervezeti, közösségi érdekkel. Talán ez több figyelmet érdemelt volna a nyár folyamán, mint a meddõ koalíciós alku.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.