Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 07/8/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Szűcs László
Titlul articolului: Bûnös számtan
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=369&menu=


Akár borítékolhattam volna a Fõvárosi Bíróság ítéletét a Tõkés László vs. RMDSZ per ítélete

Az erdélyi magyar választópolgár bizonyára tövig rágta a körmét izgalmában, hogy vajon miképpen ért véget múlt pénteken ama utolsó telefonbeszélgetés Szász Jenõ és Kelemen Hunor között. Az A verzió valahogy így szól:
– Értse meg, ügyvezetõ elnök úr, ezt így mi nem tudjuk elfogadni.
– Sajnálom, elnök úr, hát akkor a viszonthallásra, azért sok szerencsét!
A B változatot ekképpen rekonstruálhatjuk:
– Erre még nem tudok igent mondani, konzultálnom kell.
– Rendben, elnök úr, akkor majd odacsörgök késõbb.
Nos, azt biztosan tudjuk, hogy az RMDSZ befejezettnek tekinti a belsõ koalícióról folytatott tárgyalásokat – e tényt alighanem megkönnyebbült sóhajba csapó csalódottsággal nyugtázták –, s bár az EMNT felé nyitva hagyták a kaput, mára nem sok maradt a bálványosfürdõi optimizmusból. Pedig, ne felejtsük, ott a jövõ évi EP-választás is a napirendi pontok között szerepelt. Ez a része is stornó a közeledésnek?
Egy hete még arról olvashattunk nyilatkozatot, hogy a két szervezet között már csupán matematikai jellegû nézetkülönbségek vannak a koalícióval kapcsolatban. Hallottunk két helyrõl, aztán a túloldal hattal válaszolt (négy mandátum a Székelyföldön, kettõ rest of the World), amit – szól a pontosítás – igazából háromnak kell érteni. Kíváncsi vagyok, ha csak a hármat mondják, eloszlott volna ama matematikai nézeteltérés?
Csakhogy az új választási rendszer éppen a dolgok kiszámíthatóságát teszi majdhogynem lehetetlenné, a magyar szempontból biztosnak mondható tizennégy választókörzet tizenöt százaléka valóban két mandátum körüli. Alighanem ez a szám növekedhetett volna, hogyha kedvezõen alakul a részvétel, s szerencsésen ér véget a bonyolult egyenletek számolgatása urnazárás után. (Azért ehhez egy olajozottan mûködõ választási együttmûködés kellett volna, aminek az eddigi megnyilatkozások után vajmi kevés realitása mutatkozik.) Mindennek viszont nincs semmi jelentõsége, ha Tõkés püspök hét végi nyilatkozatára hagyatkozunk, amely nem matematikai nézetkülönbséggel, hanem az RMDSZ által támasztott megalázó feltételekkel magyarázta a fiaskót. Például azzal, hogy megegyezés esetén az MPP nem alakíthatná önállóan a külpolitikáját. Ezt nem értem, e szerint Szász Jenõ csak Markó Béla jóváhagyásával találkozhatna Orbán Viktorral?
Jelen helyzetben az MPP-nek nincs esélye bejutni a parlamentbe, esetleg egy-két függetlenként induló jelöltje próbálkozhat némi eséllyel. Ha erre helyezik a hangsúlyt, akkor pártként legfeljebb arra jó az önálló megmérettetés, hogy négy-öt billegõ körzetben román pártok jelöltjeit juttassák be a Parlamentbe. Az RMDSZ jó eséllyel ott lesz ugyan a törvényhozásban, ám így is félõ, hogy marad több olyan régió, ahol múlt idõbe tehetjük az erdélyi magyar parlamenti képviseletet. Ha így alakulnak õsszel a dolgaink, ezért nem csak a matematikát tehetjük felelõssé.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.