Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 02/10/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Szűcs László
Titlul articolului: A gólról szól a játék
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=377


Bizony, dilemma a javából annak eldöntése, hogy jó-e, ha november 30-án a júniusihoz hasonlóan magyar–magyar versengések is lesznek a romániai parlamenti választás egyéni körzeteiben. A meccs elõtt a pályán ma még csak az egyik térfélen látunk bemelegítõ játékosokat, hiszen az RMDSZ listája gyakorlatilag végleges, s a Marosvásárhelyen lényegében elfogadott választási programnak is végsõ változatát csiszolják immár. A másik térfélen csapat ugyan még nincs, de egy-két játékos már jelezte, labdába kíván rúgni. Az MPP-n belül ugyanis még nem dõlt el a vita, hogy pártként méretkezzenek-e meg, avagy bizonyos körzetekben független jelöltek indulását támogassák. Talán mégiscsak jobb lett volna összehívniuk szeptemberben egy küldöttgyûlést, ahol például ezt az alapkérdést a mostani üzengetések helyett egymás közt tisztázhatták volna. Persze, érthetõ egyes vezetõk idegenkedése ettõl, hiszen akkor alighanem a tisztújítás is napirendre kerül, a maga kellemetlen következményeivel.

Van tehát egy vitatott döntés arról, hogy pártként nem, csak itt-ott, egyénileg indulnak a polgáriak, elsõsorban azokban a körzetekben, ahol számukra elfogadhatatlan, utóbb feketelistára is került RMDSZ-es vezetõk neve lesz majd a szavazólapon. Szóval jó-e, hogy ez így történik majd? Az MPP-nek aligha, hiszen egy választáson nem induló párt olyan, mint a focicsapat, amely folyton csak edz, játékosai nyilatkoznak jó formájukról, remek taktikájukról, de közönség elõtt nem lépnek pályára. Kockázatos a független indulóknak is ez a helyzet, hiszen az õ esetükben csak az adott körzetben aratott abszolút gyõzelem elégséges a mandátumszerzéshez, magyarán igen nagy a kockázata annak, hogy tömbmagyar vidéken jelentõs számú szavazat vész el.
Furcsa, de talán az RMDSZ számára a legjobb a vélhetõleg tíz-tizenöt független jelölt fellépése. Egyfelõl így nagyobb az esély az ötszázalékos, szükség esetén az alternatív küszöb átlépésére, miközben nem igazán lehetne joggal, okkal panaszkodni a verseny hiányára. Az utóbbi négy év kormányzati részvételének eredményei ismertek, a program is összeállt. Talán az sem kizárt, hogy immár az eredményes kommunikáció sem lehet a Szövetség embereinek sebezhetõ pontja, Achilles-sarka. Amúgy a sikeres kampány megszervezésében hasznos tapasztalatokkal szolgálhat a júniusi önkormányzati megmérettetés, egyszerûen meg kell vizsgálni, minek tudható be, hogy egyes településeken, megyékben a várakozásokhoz képest jobban vagy rosszabbul szerepeltek az RMDSZ jelöltjei. Példa volt erre is, arra is. Hiszen – ahogy a fociban is alapvetõen a gól a lényeges – egy választás során bármilyen gondosan összerakott is a program, a korszerû kampánytechnikák alkalmazása nélkül a legalkalmasabbnak tûnõ jelölt is belefuthat váratlan vereségekbe.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.