Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 11/5/2007
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Szilágyi Aladár
Titlul articolului: Hola, soy rumano!
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=376&menu=


Numele cotidianului

Hola, soy rumano! Szia, román vagyok! – ezzel a közvetlen hangnemet sugalló megszólítással kezdõdik a Románok Európában elnevezésû spanyolországi kampány jelmondata. A kormányzati stratégiai ügynökség nem kisebb célt tûzött ki maga elé, mint hogy hadjáratot indítson Spanyolországban az ott dolgozó románok kedvezõbb megítélése érdekében. A szeptember 22-én beindított kampány bannerekbõl és reklámklipekbõl áll, amelyekben a román vendégmunkások sikertörténetét mutatják be. A stratégiai ügynökség igazgatója szerint a románokról hihetõ és a valóságnak megfelelõ képet akarnak mutatni a befogadó ország lakosságának. A reklámfilmeknek úgymond az elõítéletek visszaszorításában lenne szerepük, valamint abban a törekvésben, hogy a román vendégmunkásokat olyan személyeknek láttassák, akik érdemben hozzájárulnak a spanyol gazdaság fejlesztéséhez. A Románok Európában akció a Tariceanu-kabinetnek 3,5 millió eurójába került. Kezdeményezõi szerint az egyik legsokoldalúbb felvilágosítási kampány, amelyet ennek a meglehetõsen kényes témának szentelnek. A propagandafilmeket gyártó reklámcég képviselõje beismerte, hogy bár arra törekedtek, hogy kerüljék a fikciót, azaz létezõ figurákat mutassanak be reális helyzetekben, végül a sikeres vendégmunkások szerepében színészeket léptettek fel, mert… a mintául szolgáló valós figurák nem beszélik elég jól a spanyol nyelvet. A Potemkin-falu színezetû akció mellett az ügy érdekében néhány, a spanyol közönség elõtt közismert, népszerû román személyiséget igyekeznek megszólaltatni. Többek között a Spanyolföldön meghonosodott, városi tanácsosi rangot nyert Gica Craioveanut, a Getafe volt labdarúgóját kérték fel, hogy csapattársa, Cosmin Contra társaságában „szóljon néhány jó szót” honfitársai érdekében. A kampány következõ célországa, októberben, Olaszország. Nem lesz ám könnyû a talján testvéreket megdolgozni, hiszen qoud erat demonstrandum: elég volt néhány súlyosabb bûncselekmény elkövetése román állampolgárok által ahhoz, hogy az idegengyûlölet elsõ számú célközösségévé a román munkavállalók lépjenek elõ Itáliában.
Apropó, labdarúgás, a bizalmat sokkal könnyebb elveszíteni, mint megnyerni. Ez bizonyára így mûködik Hollandiában is, ahol kevés ugyan a román vendégmunkás, de a Dinamo szurkolóinak tulajdoníthatóan nagy csorba esett Románia, a román nemzet jó hírén. A bukaresti drukkerek, miután csapatuk 1–0-ra kikapott a NEC Nijmegen csapatától, randalírozásba kezdtek, törtek-zúztak a vendéglátók stadionjában. A balhénak súlyos következményei lesznek a Dinamóra nézve, hiszen a brüsszeli Heysel-stadionban 1985-ben lezajlott tragikus emlékû Liverpool–FC Juventus BEK-döntõ óta az UEFA példás szigorral bünteti a futball-huliganizmust. Ami a spanyolországi kampányt illeti, a kezdeményezés aktuálpolitikai pikantériája, hogy az eredeti elképzelés szerint építõiparban dolgozó románokat szerettek volna bemutatni a rövidfilmben, hiszen õk vannak a legtöbben, viszont a Spanyolországot érintõ ingatlanügyi krízis miatt úgy döntöttek, lemondanak errõl az ötletrõl, nehogy az ottani közvélemény azt gondolja, a románok elhalásszák a spanyol építõmunkások elõl az amúgy is kevés állást.

Válságlavina. Persze, a hitelválság, mely megrengette Hispánia gazdaságát is – különösen az építõipart –, s potenciálisan több százezer romániai vendégmunkás jövedelmét, munkavállalási biztonságát fenyegeti, nem spanyol specialitás, például a recesszió sújtotta Nagy-Britanniából már áramlanak haza a lengyel vendégmunkások. De nem lesz ez másképp az Ibériai-félszigeten és Itáliában sem. A már 2007-ben felszínre bukkant, a hitelválsággal jegyben járó ingatlankrízis világjelenség, mely nagyságrendileg az 1930-as évek hullámvölgyére emlékeztet. Az Egyesült Államok olyan pénzügyi válságba került, amely egy évszázadban egyszer fordul elõ, és amely több mint valószínûleg recesszióhoz fog vezetni – jelentette ki Alan Greenspan, a jegybank szerepét betöltõ amerikai szövetségi tartalék bankrendszer (Federal Reserve) volt elnöke. Greenspan azt mondta, ilyen mértékû válságot egész karrierje során nem látott, és a krízis további hatással lesz az ingatlanpiacra. A The New York Times az összeomlás fenyegette Merrill Lynch-nek a Bank of America általi átvétele és a Lehman Brothers elleni küszöbön álló csõdeljárási folyamat kapcsán úgy fogalmazott, hogy a válság következtében a Wall Street két legerõsebb cége tûnhet el. Mindez kiszámíthatatlan következményekkel járhat a pénzügyi piacon, ahol a bankok tevékenysége szorosan összefonódik. Végül úgy fest, hogy a Bush-kormányzat támogató intézkedései, a világ nagy pénzintézeteinek összefogása révén elkerülhetõvé válik a teljes gazdasági kollapszus.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.