Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Új Magyar Szó
Anul şi data apariţiei: 17.04.2012
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: reportaje
Pagina (dacă este cazul): 15
Autorul articolului: Zs.I.
Titlul articolului: Ramona – az angol királynő vendége
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://epa.oszk.hu/01600/01650/00590/pdf/umsz_EPA01650_2012_04_17.pdf


A 27 éves, romániai származású cigányasszony – Ramona Constantin – ezelõtt hat hónappal még lapot árult Manchesterben, a The Big Issue címû képesújságot. Azóta egy projekt keretében dolgozik. Tisztességes munkából él. Felfigyelt erre II. Erzsébet angol királynõ, és amikor Fülöp herceggel együtt március végén Manchesterbe látogatott, meghívta õt is a királyi család tiszteletére rendezett fogadásra.

A fiatal cigányasszony két éve telepedett le Angliában, és lám, munkája révén vitte valamire. Pedig nem egy iskolázott nõ. Angliába érkezésekor nem tudott angolul – munka közben, a lap árusítása közben tanulta meg az ország nyelvét. Hat hónapja már egy projekt keretében tevékenykedik, amelynek a célja: roma fiatalok felkészítése arra, hogy õk is tisztességes munkából éljenek Angliában, s hogy ezért befogadják õket ott. Kb. enynyi, amit az újságokból megtudhattunk.

Hogy nálunk mikor fogják befogadni a romákat? Nem szóban, nyilatkozatban, hanem ténylegesen? – ez még nyitott kérdés. Viszont a válaszhoz közelebb kerülhetünk, ha megnézzük, hogy a fenti hír milyen visszhangot váltott ki honfitársainkból. A képet markánsan árnyalják a román blogozók vélekedései. Íme, néhány ezek közül:

Román egyetemista lány Angliából:

Ha Ramona internetezik, fogadjon barátai közé a Facebookon. Én ugyanis a London School of Economics- ban mesterizek, és azt hiszem, hogy kapcsolatba hozhatom érdekes emberekkel, akik hasznos tanácsokat adhatnak neki a projekt keretében végzett munkájához. Én is egy beilleszkedési projekt segítségével jutottam elõre.

Dophi, a Rénszarvas

Odanézz, testvér! Ki hitte volna? Végre az angolok is megkapták azt, amit érdemelnek a Kelet-Indiai Társaság 300 évvel ezelõtti viselt dolgaiért. Tudod, hogy mondják: „Isten nem cigány” – hehehe…

Raluca Enescu, London School of Economics

Hiába mondom magamnak: ne olvasd el a romacikkekrõl szóló kommentárokat, mert csak felidegesítenek, mégis megtettem… Mert ha a cigány külföldön valami hitványságot mûvel, mi vagyunk az elsõk, akik szidalmazzuk: lám, a cigányok elrontják a jóhírünket Európában (mintha a jóhír lenne a legnagyobb gondunk, s nem pedig a társadalmunk strukturális problémái, amelyek korántsem oldódnak meg azáltal, hogy hujjogunk, hogy azt kiabáljuk: NEM MI VAGYUNK AZOK! – hanem ÕK!!! Mit mondjak…) Ugye, most a fordítottját látjuk: külföldön egy romániai cigány nagyszerû dolgot mûvel, és javítja a hírünket. Logikusan ebbõl az következik, hogy most azt mondjuk: Nagyszerû! Nemde? Persze, hogy is képzelhetem én azt, hogy a román rasszista logikusan gondolkozik, hogy egyáltalán képes ilyesmire?

Szobotka István Sebestyén, Bukarest

Minden tiszteletem a Ramonáé.

Florin

Furcsán hat ez a hír azután, hogy „Nagy-Britanniában a bankautomatákból történt lopás 90 százalékát románok követik el. Legutóbb egy bákói került horogra… („Ahol leköpött a bojár, megcsókol az uralkodó, s letöröli a köpést.”)

Manole

Azt mondtam mindig: mi vagyunk az igazi románok. Ebben az országban minket illet minden jog, s a mosdatlanok és a tolvajok, akik románnak adják ki magukat, pucoljanak Romániából!

Marian

A fél világnak nem jön szemére álom, s nem tudja, hogy mit kezdjen magával, ha nem ebédelhet az angol királynõvel.

Udvarmester

Megszámolták-e a kanalakat a fogadás után?

Dhopital

Megvan-e még, Nagyanyó, a gyémánt nyaklánca?

Daniel

Eléggé kellemetlen. Port hintettek a hülyék szemébe. S a hülyék, vagyis mi, felháborodtunk, kommentáljuk, aztán… munkába megyünk. Alig várom már, hogy jöjjenek a kínaiak, és vegyék meg Európát. Akkor majd megnézhetjük, hogy ki a román, ki a magyar, ki az angol, ki a cigány…

Memento mori

Manolicã, te rövid eszû, tudd meg, hogy ebben az országban születésed szerint nincs több jogod, mint annak a purdénak, akit úgy lenézel. Viszont meglehet, hogy sokkal több a kötelességed, mert te okosabbnak képzeled magad mint õ, azt hiszed, hogy a világ közepe vagy.

Ghita

A királynõ rangban hozzá illõt kellett volna hogy meghívjon ebédre: Ciobã király feleségét vagy Mercedesa jósnõt... Remélem, az ebéd jól végzõdött, s a koronaékszerek nem tûntek el.

Ghita lelkiismerete

Fogadjunk, Ghita! Ha téged három percig együtt hagynának a koronaékszerekkel, biztos, hogy elcsórnál egy rubint, vagy legalább egy apró kis zafirt, nemde?

Raluca

Hippie Minden tiszteletem a Tiéd! Amikor ilyesmit olvasok, én is büszke vagyok arra, hogy románnak születtem. Nagyszerû azt tudni, hogy az is, aki alulról indul, ilyen csodálatos dolgokra képes. BRAVO RAMONA! (Etnikai hovatartozásuktól függetlenül) lássunk még sok olyan románt, mint Te!

 Itt most abbahagyjuk a válogatást. Jó tudni, hogy a román blogosok között nemcsak ulranacionalisták, született és – a szülõk, az iskola, az egyház által jobb ügyhöz méltó gonddal felnevelt – embergyûlölõk vannak, hanem emberek is. Sõt, az õ hangjuk mintha jobban szólna; mindenesetre érthetõbb, és ezért több esély van rá, hogy meg is értik. (Zs. I.)

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.