Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Új Magyar Szó
Anul şi data apariţiei: 26.08.2011
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: reportaje
Pagina (dacă este cazul): 16
Autorul articolului: Ovidiu Nahoi (fordította: K. B. A.)
Titlul articolului: Végsőnek hitt megoldások/A cigány nők sterilizálása és más ostobaságok
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://epa.oszk.hu/01600/01650/00431/pdf/umsz_EPA01650_2011_08_26-28.pdf


„Szlovákia sterilizálni akarja a cigány nõket” – írják kollégáink a www.adevarul. ro honlapon. E címet olvasva arra gondolhatnánk, hogy tegnaptól Szlovákiában fasiszta kormány alakult. Szó sincs róla. Tulajdonképpen egy olyan projektrõl van szó, amelynek révén a hátrányos helyzetû régiókban élõ nõk ingyen kaphatnak fogamzásgátlót, vagy ingyenes mûtéti beavatkozással zárathatják el méhkürtjüket. Egy olaszországi helyi lap, az „Il Piccolo” által idézett szlovák szociológus ebben a roma kisebbséget célzó rejtett intézkedést lát. A Romániába átvett vélekedés bizonyossággá válik: tehát „Szlovákia sterilizálni akarja a cigány nõket”. Igaz, Szlovákiának rossz a híre e tekintetben, több vádat emeltek ellene az Emberi Jogok Európai Biróságánál. Talán ezzel magyarázható némely polgári aktivisták ébersége is. De múltbeli, jobbára még a kommunizmus bukása elõtti dolgokról van szó. Egyébként semmi új nincs a nap alatt. Romániában a nõk szülés után választhatják a méhkürtök elzárását. Ugyancsak ingyenesen. Egy 2002-es törvény értelmében pedig a hátrányos helyzetû nõk ingyen kapnak fogamzásgátlót. A kormány indoklása: a terhességmegszakítások és elhagyott gyerekek számának csökkentése. Ennek ellenére senki sem állíthatja, hogy Romániában sterilizálják a „cigány nõket”. Az ilyen, világhálón görgetett hírek természetesen növelik az érdeklõdõ netezõk számát. De nemcsak! Csakúgy folyik a nyáluk azoknak a névteleneknek, akik megtöltik mocsokkal a blogokat, kevés kulcsszótól ihletetten – „cigány”/„roma”, „zsidó”/ „Izrael”, satöbbi. Õk most azt követelik, hogy azonnal sterilizálják a romániai „cigány nõket” is. Az ilyen típusú bejegyzés-kolbászok után ítélve – amelyekért bármelyik szerzõt bíróság elé lehetne állítani fajgyûlöletre vagy népirtásra való uszításért – azt hihetné az ember, hogy az olvasók többsége vélekedik így. Tévedés. Egy aktív és agresszív kisebbségrõl van szó. Legtöbbjük csak addig nagy hõs, amíg az internet elrejti õket. Különben csak a szájuk nagy. De ha egy maroknyi ember cselekvésre szánja magát, a norvégiai õrült példáját követve? A névtelen vitézek számára rossz hírünk van, de jó hír mindenki másnak: az Európai Unióban senki sem sterilizálható azért, mert bizonyos etnikumhoz tartozik, a megsemmisítõ táborok pedig a múlt fájdalmas emlékei immár. Ami pedig a roma etnikum problémáit illeti, ezek csak idõvel orvosolhatók. Ha felnõtt emberek törvénysértéseirõl beszélünk – nincs sem etnikum, sem bõrszín. Csak a törvények alkalmazása. A fiatalabbak számára viszont létezik a nevelés. Bármilyen nehéznek és költségesnek tûnne is, más változat nincs. A „végsõ megoldás” csak a neten szabadjára engedett hibbantak üres fejében létezik.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.