Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Realitatea.net
Anul şi data apariţiei: 16.01.2012
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: reportaje
Titlul articolului: Mandate de arestare preventivă pentru tinerii care au lăsat însărcinate două surori, de 13 şi 15 ani
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.realitatea.net/mandate-de-arestare-preventiva-pentru-tinerii-care-au-lasat-insarcinate-doua-surori-de-13-si-15-ani_904513.html


Cei doi tineri de 17 ani, care au lăsat însărcinate două surori, de 13 şi 15 ani, din comuna constănţeană Valu lui Traian, cu care trăiau în concubinaj acceptat de familii, conform tradiţiei etniei rrome din care provin, au fost arestaţi preventiv pentru întreţinere de relaţii sexuale cu un minor.

Daniel Ţica, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, a precizat că în zonă au fost permanent echipaje de poliţişti pentru a monitoriza tot ce se înatâmplă şi pentru a preveni orice fapte de tulburare a liniştii publice.

Logodna nu este interzisă de lege iar instituţiile statului pot interveni în interesul minorei doar dacă, în urma unui certificat medico-legal, se va demonstra că fata nu mai e virgină. În această situaţie, mirele, care este major, va răspunde în faţa legii.

"Noi le-am luat declaraţii, am încheiat şi un proces verbal şi le-am pus în vedere că luni sau marţi să vină cu un certificat medico-legal pentru a constata dacă fetiţa e virgină sau nu", a precizat Constantin Preoteasa, director al Direcţiei pentru Protecţia Copilului.

Liderii romilor admit că, deşi e legală, logodna cu o minoră nu e morală. Alin Bobu, consilier pentru rromi în cadrul Prefecturii Gorj consideră că romii vor realiza că nu e bine să-şi mărite copiii la vârste fragede pentru că le fac rău. "Le distrug copilăria, îi distrug mental", a adăugat acesta.

Dacă rezultatele certificatului medico-legal vor arăta că fata nu mai este virgină, tînărul logodnic riscă să fie cercetat pentru întreţinere de relaţii sexuale cu o minoră. Deşi are numai 12 ani, fetiţa este la a doua logodnă.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.