Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 04.10.2011
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Mihai Șoica
Titlul articolului: Un bebeluş abandonat a supravieţuit la groapa de gunoi! Mama a dispărut
Numărul fotografiilor: 1+1 VIDEO
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/un-bebelus-abandonat-a-supravietuit-la-groapa-de-gunoi-mama-a-disparut-948301.html


Copilul care are numai trei săptămâni fusese muşcat de şobolani, iar buldozerul tocmai trecea prin zonă pentru a nivela gunoiul, dar a avut zile. Poliţiştii caută acum mama pentru a-i face dosar penal.

 

Un copil de câteva săptâmăni a fost găsit ieri după-amiază la groapa de gunoi a municipiului Cluj Napoca. Din fericire, bebelușul a fost salvat la timp de rudele care îl căutau cu disperare încă de dimineașă. În tabăra de rromi de la Pata Rât, unde se află groapa de gunoi a orașului, s-a dat alarma în jurul prânzului.

Copilul uneia dintre familii a dispărut fără urmă iar mama acestuia a fost văzută în timp ce fugea împreună cu șatra din care făcea parte. Copilul a fost găsit înfășurat în câteva pături aruncat între gunoaie. Spre norocul tuturor, copilul a fost găsit la timp, cu câteva minute înainte ca un buldozer să treacă prin zonă și să niveleze zona.

Nirvana este mătușa copilului. Femeia spune că nepotul ei a fost mușcat de șobolani în zona nasului și că toți țiganii de la Pata Rât au căutat copilul toată ziua.

„Copilul este mușcat de nas. Are trei săptămâni. Mama lui l-a lăsat la gunoi. A dispărut de dimineață de pe la șase. Mi-a zis băiatul meu că a văzut-o pe mama copilului cum fuge cu șatra ei și că nu avea copilul cu ea. Sunt țigani din ăia răi care nu au suflet. Cum poți tu ca mamă să lași copilul aruncat între gunoaie. Ce suflet poate să aibă femeia asta? Imediat mi-am dat seama că s-a întâmplat ceva rău și am adunat toți oamenii și am început să căutăm copilul", povestește Nirvana.

Bebelușul nu are acte

Ţiganii care trăiesc din colectarea hârtiei și a sticlelor de plastic care sunt revândute apoi la punctele de colectare a materialelor refolosibile au găsit copilul în jurul orei 17.00. Tatăl bebelușului va fi chemat la Poliție pentru a da declarații în legătura cu soția lui. Până atunci, nou-născutul a fost transportat la Spitalul de Copii unde va fi tratat pentru rănile provocate de șobolani.

Deși sunt țigani, în colonia de la Pata Rât astfel de cazuri nu s-au mai întâmplat niciodată. Oamenii povestesc că tatăl copilului este nevoit să muncească pentru a putea să-și întrețină familia. "Tatăl merge la lucru, cine să îl întrețină dacă nu merge la lucru? Mama a dispărut. Nici certificat de naștere nu a vrut să îi facă. Amu trebuie să mergem la primărie să îl declarăm ca să îl poată interna", a mai spus Nirvana.

"Vom face investigații pentru a o găsi. Mama va fi acuzată de rele tratamente aplicate minorilor", a spus unul dintre polițiști.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.