Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 03.10.2011
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Adina Blaj
Titlul articolului: Ministrul francez de Interne: Delincvenţa comisă de români în Franţa este deosebit de crudă deoarece utilizează mult copiii
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.adevarul.ro/international/europa/Ministrul-Interne-Delincventa-Franta-utilizeaza_0_565743427.html


Ministrul francez de Interne, Claude Gueant, a criticat duminică "delincvenţa comisă de români" în Franţa, dar a negat că ar stigmatiza romii.

 

"La Paris, şi nu numai la Paris din păcate, avem de câţiva ani, şi chiar şi anul acesta, o recrudescenţă foarte importantă a delincvenţei comise de români. E o delincvenţă care este de altfel deosebit de crudă deoarece utilizează mult copiii. Mă aflam la Strasbourg săptămâna trecută, am aflat ceva ce nu ştiam: familiile vând fete tinere cu 120.000 de euro pentru un an, pentru a se consacra furtului. Ele trebuie să ramburseze cei 120.000 de euro în cursul anului", a declarat Claude Gueant pentru postul BFMTV, potrivit Mediafax.

"Nu am pronunţat niciodată cuvântul rom. Vorbesc despre români pentru că există un număr de subiecte care trebuie explicate", s-a apărat Gueant.

"Există probleme, trebuie desemnate corect pentru a le putea trata. Cum vreţi să vorbesc cu o ţară de unde sunt originari delincvenţii, pentru a organiza lupta împotriva reţelelor, confiscarea bunurilor şefilor de reţea, dacă nu spun naţionalitatea acestor delincvenţi?", a subliniat el.

Gueant a lansat la începutul lui septembrie o ofensivă împotriva "delincvenţei române", precizând că românii reprezintă o persoană din zece deferite justiţiei la Paris. El a pledat pentru "revenirea în ţară" a autorilor de infracţiuni, inclusiv a minorilor.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.