Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: mediafax
Anul şi data apariţiei: 03.10.2010
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Tatăl copilului născut de românca în vârstă de zece ani din Spania ar fi un minor de 13 ani
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.mediafax.ro/social/tatal-copilului-nascut-de-romanca-in-varsta-de-zece-ani-din-spania-ar-fi-un-minor-de-13-ani-7689256


Românca de etnie romă, identificată drept Elena, a născut o fetiţă sănătoasă într-un spital din Jerez, săptămâna trecută.

Mama fetei, Olimpia, i-ar fi spus acesteia să meargă în Spania, pentru a încasa cei 2.500 de euro oferiţi automat mamelor care nasc în această ţară. Totuşi, fetiţa nu poate primi aceşti bani, pentru că nu locuieşte în Spania de minimum doi ani.

Olimpia a spus ziariştilor spanioli că fata locuia în România, împreună cu tatăl ei, în vreme ce ea se mutase în Spania, cu noul ei soţ. Când aceasta a auzit că Elena s-a despărţit de prietenul ei, în vârstă de 13 ani, şi că este însărcinată, i-a spus fetei să vină în Spania, pentru a naşte acolo.

Fetiţa şi copilul ei, botezat Nicolette, vor rămâne, pentru moment, în Spania.

Întrebată de reporteri dacă este îngrijorată că fetiţa ei a născut la o vârstă atât de fragedă, femeia a spus că i se pare perfect normal. Un apropiat al familiei, tot de etnie romă, le-a mai spus acestora că soţia lui a născut primul copil la 12 ani şi că, în comunitatea romă, acest lucru este normal şi deloc îngrijorător.

Olimpia a precizat că atât fata ei, cât şi nepoata, sunt sănătoase, fericite şi că întreaga familie este fericită.

Potrivit presei spaniole, familia Elenei locuieşte într-o clădire dărăpănată din Jerez, în care s-au mutat, fără autorizaţie "peruvieni şi romi români, care vând fiare vechi şi cerşesc".

Anunţul privind naşterea micuţei a fost făcut de către ministrul Egalităţii de Şanse, Micaela Navarro, din cadrul Guvernului Regional Andalusia.

Aceasta a spus că, în principiu, copilul va rămâne cu familia sa, însă serviciile locale de asistenţă socială au demarat o anchetă în acest caz.

Fata nu a cerut asistenţă socială, astfel că familia ei va avea grijă, pentru moment, atât de ea, cât şi de nou-născut.

Serviciile sociale locale nu au dezvăluit dacă şi poliţia investighează cazul.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.