Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 19.11.2010
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Cristina Lica
Titlul articolului: După Bulgaria, rujeola a ajuns la noi: 66 de cazuri deja confirmate
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/dupa-bulgaria-rujeola-a-ajuns-la-noi-66-de-cazuri-deja-confirmate-912909.html


Pe lângă cele 66 de cazuri confirmate, există 84 de suspiciuni în curs de confirmare în aceeaşi zonă.

Infecţia a izbucnit în sudul Moldovei şi s-a extins în Maramureş, în prezent virusul fiind foarte activ în zona localităţii Galaţi, cu precădere în comunităţile de romi. În Bucureşti, până acum a fost confirmat un singur caz, la un adult de 35 de ani venit din Moldova.


Bolnavii aparţin tuturor categoriilor de vârstă, adulţi şi copii care nu s-au prezentat la vaccinare şi copii sub vârsta de vaccinare (sub un an). Dintre aceştia, s-a înregistrat un singur deces la Paşcani, restul fiind deja vindecaţi şi externaţi. "Ne îngrijorează problema rujeolei. Virusul a fost plimbat de la Paşcani la Galaţi şi ulterior în Maramureş, acum fiind din nou activ în Moldova de sud", a spus epidemiologul Geza Molnar, consilier în MS.

Anul trecut şi în primele luni din acest an, Bulgaria s-a confruntat cu o epidemie de rujeolă în comunităţile de romi. Numărul îmbolnavirilor a depăşit 10.000, dintre care 15 decese. Cele mai multe cazuri au fost raportate în comunităţile de romi nomazi. Copiii şi adolescenţii sub 15 ani au fost cei mai afectaţi de epidemia de rujeolă din Bulgaria, cu o proporţie de 70 la sută din îmbolnăviri.

Complicaţiile bolii pun viaţa în pericol


Rujeola este o infecţie virală foarte contagioasă, specifică perioadei de copilărie. Principalele simptome sunt febra, starea generală alterată, tuse şi conjunctivită. Aceste simptome se înrăutăţesc pe parcursul a câteva zile, după care apar erupţii (însoţite de prurit), ce se extind rapid pe corp. Boala poate avea complicaţii precum infecţii ale urechii, pneumonie şi encefalită, ce poate fi fatală.

SCHEMA NAŢIONALĂ DE IMUNIZARE

Vaccinarea contra rujeolei, la 1 an şi la 7 ani


Vaccinarea completă în perioada copilăriei garantează protecţie de-a lungul vieţii (în România, imunizarea se face la vârsta de 1 an, la medicul de familie, şi la 7 ani, în campanii de vaccinare şcolară).

Imunizarea împotriva rujeolei de la vârsta de 1 an se poate decala în condiţii excepţionale, de epidemie. Deocamdată, părinţii care au copii sub vârsta de vaccinare nu trebuie să ia măsuri suplimentare până în momentul în care autorităţile nu vor cere acest lucru.

"Doar acum câţiva ani, când România s-a confruntat cu o epidemie de rujeolă, vârsta de vaccinare a copiilor a scăzut la 6-7 luni. Aceste măsuri sunt însă anunţate de autorităţi", explică Victor Olsavsky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România.

În acest moment, nu există restricţii de călătorie în zonele afectate dacă persoanele respective au fost imunizate conform schemei de vac cinare. Epidemiile de rujeolă izbucnesc în comunităţi care nu au avut acces la vaccin sau care nu merg să îl facă la medici de familie.  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.