Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 19/10/2011
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Ioana Nicolescu, Iulia Enache
Titlul articolului: Un ziarist BBC, pus pe fugă cu pietre de romii din Huedin
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/international/video-un-ziarist-bbc-pus-pe-fuga-cu-pietre-de-romii-din-huedin-8881318


"Viaţa secretă a copiilor cerşetori din Marea Britanie" prezintă cazurile unor copii romi de origine română urmăriţi timp de mai multe luni pe străzile din Londra de reporterii emisiunii Panorama, transmite BBC News Online, comparând această înregistrare cu viaţa unui Oliver Twist al secolului XXI.

Una dintre fetiţele urmărite, pe care reporterii au numit-o Alice, pare să aibă cel mult patru ani dar este experimentată în cerşit. Purtând un batic alb, ea foloseşte o cabină telefonică pentru a-şi face nevoile şi caută mâncare prin gunoaiele de la McDonalds, în timp ce cerşeşte indiferent de vreme.

Proprietarul unui restaurant din zonă susţine că unii copii strâng câte 500 de lire sterline (570 de euro) pe zi. Alice îi dă fiecare bănuţ unei femei care are cel mult 20 de ani şi care s-a dovedit a fi mama ei.

Reporterii au mai filmat o femeie care controlează câţiva copii, inclusiv un băiat de patru ani, pe care l-au numit Lou. Ei cerşesc în apropierea unei moschei şi abordează credincioşii după fiecare rugăciune de vineri. Deşi vizează în special turiştii bogaţi din Orientul Mijlociu, majoritatea nu sunt musulmani, ci sunt romi de origine română.

Urmărirea lui Lou i-a adus pe reporteri în faţa unei case închiriate din Ilford, în Essex, unde era parcată o maşină BMW X5. Din casă ieşeau şi intrau numeroşi copii şi adulţi, între care Ioan Rostaş şi soţia lui Stela, precum şi fiica acestora, Vandana, anchetaţi pentru fraudarea serviciilor sociale britanice. De asemenea, reporterii au urmărit familia Rostaş până în România, la Huedin, unde aceasta deţine două case, o vilă luxoasă la stradă şi o casă mai mică pe o alee lăturalnică. În faţa casei mari a fost văzută aceeaşi maşină BMW X5, care se aflase şi în faţa casei închiriate din Marea Britanie. Mai mult, britanicii l-au văzut şi pe "Lou" împreună cu familia lui de romi.

Totodată, reporterii BBC au urmărit-o şi pe micuţa Alice şi au descoperit că ea şi mama ei, Denisa Mazarache, locuiesc într-o casă închiriată din Slough, unde au venit din Feteşti, în sudul României. Ajunşi în Feteşti, reporterii au bătut la uşa Denisei Mazarache, o căsuţă construită recent cu o grădină mare în faţă, unde le-a răspuns un bărbat care a declarat că nu ştie unde se află aceasta.

La o altă casă, deţinută de un membru al familiei, a fost găsită însăşi Denisa, care a recunoscut, în engleză, că a cerşit la Londra în urmă cu un an, dar care a susţinut că nu mai face acelaşi lucru în prezent. Ea afirmă că fiica ei merge la grădiniţă, iar ea şi-a găsit un loc de muncă. În realitate însă, femeia a fost filmată cu numai două luni în urmă cerşind pe străzile din Londra.

Directorul ECPAT International (organizaţie ce luptă împotriva exploatării copiilor), Christine Beddoe, spune că este o crimă să-i obligi pe copii să lucreze pe stradă, să le distrugi sănătatea şi să îi laşi fără educaţie şcolară. "Or să crească mari crezând că cerşitul este singura modalitate prin care pot să facă bani în viaţă", spune Beddoe.

De cele mai multe ori, poliţia din Marea Britanie nu îi lasă pe copii să cerşească în stradă, dar există şi excepţii. Poliţiştii sunt îngrijoraţi că modul de viaţă al ţiganilor români care cerşesc pe străzile Londrei îi expun la riscul de a fi racolaţi de bandele criminale locale. "Este sclavia modernă. Cum să accepte un copil de patru ani să fie exploatat în aşa fel? Nu au de unde să ştie că este ilegal să cerşeşti pe străzile oraşelor din Marea Britanie, sunt doar nişte copii", spune comisarul Bernie Gravett.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.