Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Libertatea
Anul şi data apariţiei: 27/09/2011
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Documentar BBC: o reţea de copii de etnie romă fură în jur de 500.000 de euro pe lună în Europa
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.libertatea.ro/detalii/articol/documentar-bbc-o-retea-de-copii-de-etnie-roma-fura-in-jur-de-500-000-de-euro-pe-luna-in-europa-356638.html


Documentarul porneşte de la momentul în care România a aderat la Uniunea Europeană, în 2007, iar în Italia, poliţia a înregistrat o creştere a criminalităţii, în special furturile din buzunare.

În urma investigaţiilor, poliţiştii italieni au descoperit o reţea multinaţională care operează în mai multe ţări din Europa. În jurul gării centrale din Milano acţionau în jur de 50 de copii de etnie romă, foarte strict controlaţi de mai multe persoane.

Fiecare copil care fura din buzunarele oamenilor putea să aducă organizaţiei aproximativ 400 de euro pe zi.

Poliţia a descoperit că reţeaua era foarte bine organizată, copiii erau controlaţi de membri ai familiei, care se coordonau cu grupuri ale unor rude şi răspundeau în faţa unui grup conducător, care organiza întreaga operaţiune din România.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.