Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: România Liberă
Anul şi data apariţiei: 21/12/2011
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Flavia Drăgan
Titlul articolului: Discriminare. Spitalul
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.romanialibera.ro/stil-de-viata/sanatate/discriminare-spitalul-marie-curie-reclamat-la-cncd-pentru-segregarea-copiilor-rromi-248295.html


Spitalul "Marie Curie" a fost reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării de organizaţia Romani CRISS şi Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice (ECPI), pentru că separă copiii rromi de restul copiilor în saloane, se arată într-un comunicat de presă al Romani CRISS.

"In acest an, am efectuat documentari la nivelul mai multor spitale din capitala. Am strans informatii ca la Spitalul "Marie Curie" exista saloane segregate cu copii romi. Boala nu face discriminare pe criteriul etnic. A avea un copil bolnav este o tragedie pentru orice familie, indiferent de etnie. Denigrarea si excluderea micutilor pacienti doar pentru ca sunt de etnie roma nu face decat sa adauge si mai multa suferinta si nemultumire" a declarat Oana Mihalache, din partea Romani CRISS, se mai arată în comunicat.

Cele doua organizatii neguvernamentale solicita CNCD constatarea si sanctionarea faptei de discriminare, savarsite sub forma agravata a segregarii. "Desi legea romaneasca interzice expres si sanctioneaza discriminarea etnica, aplicarea legii intarzie cand este vorba despre sistemul sanitar. De aceea, credem ca este cazul ca Ministerul Sanatatii si autoritatile publice locale care au in subordine spitale sa verifice daca regulamentele interne ale spitalelor contin prevederi prin care se interzice segregarea etnica si daca aceste prevederi sunt respectate in practica" a adaugat Iustina Ionescu, avocată ECPI.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.