Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: mediafax
Anul şi data apariţiei: 29.03.2012
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Raport privind copiii cerşetori: Trebuie consideraţi victime, în spatele lor se ascund organizaţii criminale
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.mediafax.ro/externe/raport-privind-copiii-romi-care-cersesc-trebuie-considerati-victime-in-spatele-lor-se-ascund-organizatii-criminale-9450946


Raport privind copiii cerşetori: Trebuie consideraţi victime, în spatele lor se ascund organizaţii criminale

Copiii romi care cerşesc şi fură în Elveţia nu sunt infractori, ci victime ale traficului de persoane, şi au nevoie de o protecţie mai bună, se arată într-un raport ale cărui recomandări au fost puse în practică la Berna, celelalte oraşe dorind să urmeze exemplul.

Unele persoane sunt iritate de cerşetori iar altele le simpatizează, însă aceasta este o reacţie greşită atunci când este vorba despre cerşetoria organizată, a declarat Reto Nause, responsabil cu securitatea în oraşul Berna, relatează site-ul Swissinfo.ch. "În spatele cereşetori se ascund organizaţii criminale cu sânge rece", a adăugat el. "Aceşti copii sunt, după toate aparenţele, victime ale traficului de persoane. Este o problemă uriaşă, iar noi trebuie să îi protejăm", a subliniat oficialul.

În acest sens, Asociaţia Oraşelor Elveţiene, municipalitatea din Berna şi Unitatea elveţiană de cordonare a luptei împotriva traficului de persoane au creat un set de măsuri şi recomandări destinate autorităţilor. Raportul lor, realizat împeună cu Conferinţa Directorilor Poliţiei Oraşelor are la bază, parţial, Proiectul Agora din Berna, considerat un efort de pionierat în domeniul creşetoriei organizate şi infracţiunilor "mărunte".


Potrivit raportului, "situaţia ideală" este revenirea voluntară a copiilor în ţara de origine şi reintegrarea socială. În cadrul proiectului Agora, oraşul Berna a rezervat locuri pentru tinerii cerşetori într-un centru special, în care au primit educaţie până când autorităţile au soluţionat problema revenirii în ţară. În cazul în care familiile nu au putut să îi primească, ei au fost plasaţi în grija unor tutori. Unul dintre punctele centrale ale raportului, care notează că este vorba în principal despre romi din România şi Bulgaria, recomandă "schimbarea perspectivei" şi considerarea minorilor drept victime.

În general, ei nu vin în Elveţia de bunăvoie, ci sunt aduşi de traficanţi cu scopul de a face bani. Aceşti "controlori" cumpără, de obicei, copiii de la familiile lor, după care îi antrenează să cerşească şi să fure în diferite ţări, a declarat Boris Mesaric, şeful unităţii guvernamentale de coordonare a luptei împotriva traficului de persoane. "Nu aş spune că Elveţia este principala ţintă (a cerşetorilor din Bulgaria şi România), dar trebuie să fim pregătiţi în cazul unei schimbări. De aceea, pentru noi este important să monitorizăm situaţia şi să studiem metode pentru a-i face faţă", a subliniat el.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.