Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: România Liberă
Anul şi data apariţiei: 06.07.2011
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Victor Tursan
Titlul articolului: Kelemen: Dubla cetăţenie este importantă, dar este mai important să rămânem acasă, în patria noastră
Acces online: http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/kelemen-dubla-cetatenie-este-importanta-dar-este-mai-important-sa-ramanem-acasa-in-patria-noastra-230476.html


Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susţine că dubla cetăţenie este importantă pentru maghiarii din Transilvania, dar mai important este ca ei să rămână "acasă", lansând în acest sens un apel către Guvernul de la Budapesta solicitându-i "să ia atitudine faţă de rămânerea în patrie a maghiarilor".

Kelemen Hunor a declarat, miercuri, la Tabăra "Tineretul şi Uniunea Europeană" de la Izvorul Mureşului, că dobândirea dublei cetăţenii este deosebit de importantă pentru maghiarii din Ardeal şi reprezintă "o forţă simbolică foarte mare", transmite corespondentul Mediafax.

Cu toate acestea, el a afirmat că este mai important ca maghiarii cu dublă cetăţenie să nu plece, ci să rămână "acasă" şi i-a sfătuit pe politicienii din Ungaria să "afirme" acest lucru.

"Dubla cetăţenie este importantă, dar este mai important să rămânem acasă, în patria noastră, şi politicienii Guvernului ungar trebuie să afirme acest lucru", a spus Kelemen Hunor.

El a afirmat că iniţiativa statului vecin de a acorda dublă cetăţenie maghiarilor din afara graniţelor nu este una bună dacă va avea ca finalitate plecarea specialiştilor din Ardeal în Ungaria.

"Dobândirea cetăţeniei nu are voie să aibă ca finalitate plecarea din Ardeal a maghiarilor, nu este voie ca societatea de peste hotare să ne ia valorile, oamenii de specialitate, ei trebuie să rămână aici şi dacă asta este scopul lor iniţiativa nu este bună şi am fost păcăliţi. Cerem pe această cale ajutorul Guvernului ungar, cerem politicienilor ungari să ia atitudine faţă de rămânerea în patrie a maghiarilor, este important să rămânem unde ne-am născut", a spus Kelemen Hunor.

Kelemen a spus că sondajele realizate în rândul maghiarilor din Transilvania au demonstrat că aceştia doresc să rămână în România.

"Majoritatea maghiarilor doresc să rămână aici, în patrie, şi să creeze viitorul, asta ştim din analize. Ştim că vor să îşi păstreze identitatea maghiară, dar pentru asta avem nevoie de instituţii, de ramuri de drept şi avem foarte multă nevoie de prietenii, de un mediu prietenesc pentru ca fiecare om să îşi păstreze identitatea, atât în Partium sau în Ţinutul Secuiesc, sau la Cluj", a spus Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a deschis, miercuri, oficial Tabăra "Tineretul şi Uniunea Europeană" care se desfăşoară în localitatea harghiteană Izvoru Mureşului, în perioada 6 - 10 iulie.

Tabăra de vară este organizată de Conferinţa Tineretului Maghiar din România, Secretariatul General al UDMR şi Universitatea "Sapientia" din Cluj Napoca, în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret şi Consiliul Judeţean Harghita.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.