Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 28.07.2011
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Istvan Deak
Titlul articolului: De ce vrea premierul Ungariei cetăţenie româno-maghiară pentru ardeleni. Analiza specialiştilor de la Budapesta
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: http://www.jurnalul.ro/observator/de-ce-vrea-premierul-ungariei-cetatenie-romano-maghiara-pentru-ardeleni-analiza-specialistilor-de-la-budapesta-586006.htm


"Ce se întâmpla an de an la Tusvanyos intră, mai mult, în categoria campaniilor electorale. Orban a spus că nu mai sunt bani pentru sprijinirea comunităţilor maghiare din afara graniţelor Ungariei, susţinând că ţara mamă nu este suficient de puternică pentru a face asta. El a spus că în problemele minorităţilor, dar şi cele legate de autonomie şi reorganizare teritorială, nu este încă momentul ca Budapesta să se implice direct. Traian Băsescu a răspuns că nici nu va veni vreodată acel moment. Din acest moment putem spune că s-a încheiat relaţia sau uniunea dintre Traian Băsescu şi Viktor Orban. A fost o relaţie începută în 2009, când Viktor Orban a spus că dacă ar avea drept de vot în România, ar opta pentru Traian Băsescu. Din informaţiile noastre, exista un acord între Băsescu şi Orban pentru o întâlnire, iniţial chiar la Tusvanyos, apoi într-un loc ferit de lume. Până la urmă, Băsescu a refuzat să se întâlnească cu Viktor Orban. Este un lucru regretabil şi cred că vor apărea tensiuni între cele două ţări. După tensiunile dintre Ungaria şi Slovacia sau Ucraina, chiar nu mai era nevoie de tensiuni şi cu România. Era un lucru previzibil, cu urmări negative pentru Ungaria, dar şi pentru comunitatea maghiară din România. Cât priveşte partidul lui Tokes Laszlo, acesta a lansat săgeţi către Viktor Orban, un fan declarat al UDMR-ului, care nu a spus nici un cuvânt despre faptul că, momentan, nu se poate constitui partidul lui Tokes. Cât priveşte autonomia ţinutului secuiesc, Viktor Orban ar trebui să renunţe la campania electorală şi să se ocupe de problemele Ungariei", a declarat Szabo Vilmos.

Presa maghiară: "Băsescu n-a vrut să îi răspundă lui Orban"
Editorialistul cotidianului Nepszabadsag, Aczel Endre, susţine că Traian Băsecu s-a ferit să îşi atace prietenul.

"Traian Băsescu nu a răspuns prompt la cele spuse de Orban, la Tusvanyos. A fost nevoie ca moderatorii televiziunii naţionale să tragă de el pentru o reacţie. El nu a intenţionat nici un moment să îi creeze vreo neplăcere prietenului său, deşi aude în fiecare zi, corul din partidul său, care îi spune cât de impertinent e Orban. Traian Băsescu are dreptate când spune că nu este treaba Ungariei să se implice în reorganizarea teritorială din România, însă nu e corect când spune că doar UDMR-ul stă în calea reorganizării teritoriale din România. Există trei impedimente. Primul este că sunt mult mai mulţi români decât maghiari care se opun unei astfel de reorganizări, unii doar din simplul fapt că ar trebui să parcurgă kilometri în plus, pe drumuri de proastă calitate, pentru a-şi rezolva problemele la noile autorităţi regionale. În al doilea rând, acest demers nu are o susţinere politică puternică, iar perspectivele ei nu sunt atât de roz. În al treilea rând, UDMR-ul este la putere, iar fără acordul ei nu va exista nicio reformă. În caz contrar, cade Guvernul condus de partidul lui Băsescu. Problema este cu adevărat importantă şi va trebui discutată şi la Budapesta, cu ocazia vizitei lui Traian Băsescu, fiindcă există o lege a minorităţilor naţionale care susţine că acolo unde procentul este sub 20%, dispar anumite drepturi ale minorităţilor. Astfel, legea minorităţilor naţionale pe care o oferă Basescu UDMR-ului, în schimbul susţinerii reorganizării teritoriale, s-ar goli de conţinut. Dar Băsescu, de aia e Băsescu, ca să îşi păcălească constant partenerii de guvernare, considerându-i mereu proşti. Când Băsescu spune că nu va discuta cu Orban despre reorganizarea teritorială, el ştie exact că pe Viktor Orban nici măcar nu îl interesează soarta maghiarilor din România, nici de UDMR, nici de nimic. Pentru el contează un singur lucru: ca tot mai mulţi locuitori din Ardeal să opteze pentru dubla cetăţenie româno-maghiară, iar când va veni vremea, să îl voteze pe el. În momentul în care Băsescu l-a expediat pe Orban acasă, a ştiut exact că nu va veni nici o replică de la Budapesta. A calculat şi s-ar putea să îi iasă", notează Aczel Endre, într-un articol publicat în cotidianul maghiar Nepszabadsag.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.