Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 25.02.2012
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Laszlo Tokes propune interdicţii de intrare în Ardeal şi Transilvania. Află pentru cine
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: http://www.jurnalul.ro/observator/tokes-interdictii-transilvania-605312.htm


Preşedintele CNMT, Tokes Laszlo, le-a propus participanţilor la primul Congres al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) să ia poziţie şi să le interzică, în mod simbolic, maghiarilor "care îşi atacă propria ţară să intre în Ardeal şi în Transilvania".

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), eroparlamentarul Tokes Laszlo, şi-a început discursul, la primul Congres al PPMT care are loc la Mircurea Ciuc, lăudând eforturile susţinute depuse de premierul ungar Orban Viktor şi criticându-i pe cei care care nu îl susţin, referindu-se la europarlamentari socialişti care au votat, săptămâna trecută, pentru sancţionarea Ungariei privind slăbirea democraţiei.

"Simţim ca o trădare de ţară manifestarea celor care îşi atacă propria ţară şi transportă muniţie pentru antipropaganda străină împotriva propriei naţiuni şi propiului Guvern, foarte rar în istoria ţărilor europene (...) Nu îşi pot iubi ţara aceia care aduc prejudicii imaginii ei şi naţiunii. Să ne gândim şi la corupţie, aderarea la Schengen este îngreunată de această corupţie şi de nerespectarea angajamentelor, şi România şi Ungaria sunt lovite de acest lucru (...) Propun ca Adunarea să ia o poziţie şi, eventual, putem, simbolic, să le dăm o interdicţie să intre în Ardeal, în Transilvana, pentru cei care îşi atacă propria ţară", a spus Tokes Laszlo.

Totodată, el a spus că minisunea PPMT nu va fi una uşoară, întrucât noul partid trebuie să aducă reînnoirea în Transilvania şi să convingă puterea de la Bucureşti că maghiarii vor să îşi decidă propria soartă.

"Suntem maghiari pentru că simţim că este bine să fim maghiari, suntem transilvăneni, asta este soarta noastră şi responsabilitatea noastră constă în faptul să dăm mai departe valorile noastre. Noi aici suntem acasă, nu avem şi nu vom avea o treaba uşoară, pentru că acum, după 22 de ani, se vede clar că nu numai Revoluţia noastră a fost furată, ci şi libertatea, statul de drept şi democraţia au fost jecmănite de comuniştii care s-au infiltrate la putere. După 22 de ani, suntem într-o stare în care ţara a fost dusă în faliment de guvernele corupte şi greşelile le plătim noi. Acest stat naţional, omogen şi centralizat este foarte scump. Cetăţenilor nu le place pentru că sunt străini de el şi simt că deciziile despre ei se iau fără ei, peste capul lor", a spus Tokes.

"Să ne facem acceptaţi de Bucureşti, aşa şi doar aşa putem crea autonomia noastră", a spus Toles Laszlo.

După părerea acestuia, PPMT ar putea să devină un partener stategic în relaţia dintre România şi Ungaria.

La primul Congres al PPMT participă peste 300 de delegaţi, europarlamentarul Tokes Laszlo, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria Nemeth Zsolt, Venczel Tamas, comisar guvernamental pentru procedura simplificată de obţinere a dublei cetăţenii, Repas Zsuzsanna, secretar de stat pentru politici naţionale, Vincze Agnes, vicepreşedinte Fidelitas, Szabo Istvan, deputat al partidului de extremă dreapta Jobbik, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, consulul general al Republicii Ungare în Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal, preşedintele Consilului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs şi alţii.

După ce adunarea a fost binecuvântată de un preot, participanţii au fost salutaţi de vicepreşedintle PPMT Papp Elod.

Totodată, premierul ungar Orban Viktor s-a adresat participanţilor la Congres prin intermediul unui mesaj video.

"Pe toţi vă salut din inimă de aici, de la Budapesta. Astăzi este o întâlnire importantă, la care s-au adunat oameni cu care ne cunoaştem de mult şi cu care avem visuri mari neîmplinite, cum ar fi autonomia, cum ar fi dubla cetăţenie valabilă în tot Bazinul Carpatic şi în toată lumea şi acel Plan Miko. Vă rog să îmi permiteţi ca, în numele Guvernului ungar, să va salut, să vă doresc să faceţi faţă în acestă viaţă politică, vă doresc să rămânem camarazi buni, ca obiectivele care izvorăsc din visele noastre comune să se împlinească. Dumnezeu să vă dea putere şi sănătate, să ne putem împlini munca în următorii doi ani şi jumătate", a declarat Orban Viktor, potrivit traducerii oficiale.

Ordinea de zi a adunării cuprinde adoptarea programului politic, a regulamentului de organizare şi de funcţionare a partidului, alegerea structurilor de conducere ale PPMT, respectiv stabilirea priorităţilor politice pentru anul electoral 2012.

La şefia PPMT candidează Toro T.Tibor, iar la cele patru funcţii de vicepreşedinte s-au înscris Papp Elod, Gergely Balazs, Zatyko Gyula şi Szilagyi Zsolt.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.