Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 19.01.2012
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Istvan Deak
Titlul articolului: Lider maghiar din Mureş: "Nu doar Băsescu, Boc şi Udrea sunt singurii vinovaţi, ci şi UDMR-ul". Miting pro guvernul Ungariei, în Harghita şi Covasna
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: http://www.jurnalul.ro/observator/proteste-maghiari-harghita-covasna-601958.htm


Covasna şi Harghita se numără printre acele judeţe în care oamenii nu au ieşit în stradă pentru a-şi striga nemulţumirea faţă de actuala guvernare. Acest lucru s-ar putea schimba sâmbătă.

Locuitorii celor două judeţe sunt chemaţi în stradă, însă pentru un cu totul alt motiv. Partidul Civic Maghiar (MPP) va organiza, sâmbătă, de la ora 17, mitinguri de susţinere a Guvernului Viktor Orban din Ungaria în patru localităţi din judeţul Covasna şi trei din Harghita: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna şi Baraolt, respectiv Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni.

„În ciuda opoziţiei UDMR, facem un apel la toţi cei care doresc să îşi arate solidaritatea faţă de Ungaria, premierul Viktor Orban şi guvernul său, să iasă în stradă alături de noi. Guvernul maghiar a făcut multe pentru noi. Ne-a dat dreptul la cetăţenia maghiară şi la vot, încercând să vindece răni din trecut. Merită să ieşim în stradă şi să arătăm că suntem alături de ei. Vrem să fie o mişcare apolitică şi sperăm la o desfăşurare paşnică", au motivat politicienii partidelor MPP, EMNT şi Consiliul Naţional Secuiesc.

„Este obligaţia noastră să ne exprimam simpatia faţă de Guvernul Orban şi direcţia de unitate naţională. Acest guvern a votat şi aprobat o serie de legi foarte importante pentru maghiarii din afara graniţelor Ungariei: dubla cetăţenie, dreptul la vot şi noua constituţie", a motivat liderul MPP, Szasz Jeno, care speră în organizarea unui miting similar şi la Târgu-Mureş.

EMNT trimite autocare la Budapesta

Liderii partidului condus de Laszlo Tokes, EMNT, pun la dispoziţia simpatizanţilor autocare pentru deplasarea la Budapesta, unde va avea loc sâmbătă, de la ora locală 16, un miting de susţinere a Guvernului Viktor Orban. Autocarele vor porni din Sfântu-Gheorghe, Cluj Napoca şi Oradea.

Miting anti-UDMR?

Preşedintele MPP Mureş, Laszlo Gyorgy, a declarat că maghiarii ar trebui să iasă în stradă pentru a protesta împotriva UDMR. „Acest partid este mai vinovat decât PDL-ul pentru această guvernare catastrofală. Timp de 16 ani au fost în permanenţă la guvernare şi trebuie să răspundă pentru acest dezastru. Şi pentru noi economia şi situaţia politică a României sunt primordiale, fiindcă trăim aici şi suferim împreună cu restul locuitorilor. Este cât se poate de clar că nu doar Băsescu, Boc şi Udrea sunt singurii vinovaţi, ci şi UDMR-ul, în frunte cu Marko Bela şi restul miniştrilor săi. În 2012 trebuie schimbat regimul politic maghiar din România", a declarat Laszlo Gyorgy, în cadrul unei conferinţe de presă.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.