Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Slicker
Anul şi data apariţiei: 28.12.2011
Tematica: mutarea romilor de pe Coastei-Cluj
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 1
Autorul articolului: Adrian Dohotaru
Titlul articolului: Crăciun la Pata Rât
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.slicker.ro/2010/12/28/craciun-la-pata-rat/


Crăciun la Pata Rât

 

Am fost la Pata Rât de Sărbători alături de Istvan Szakats și Melinda Kertesz pentru a vedea în ce condiții trăiesc romii mutați de pe Coastei zilele trecute, în preajma Crăciunului. Chiar dacă am admite că autoritățile au găsit chichițele tehnice și legale pentru a-i muta pe romi din preajma unui cartier elegant de case, a Consiliului Județean și a clădirii Nokia, asta nu absolvă autoritățile, comunitatea locală ori pe romii înșiși de a găsi soluții pentru a stopa ghetoizarea. Dificultatea e că, aparent, nu se dorește o soluționare a unor astfel de probleme, ci izolarea lor… lângă o groapă de gunoi și o fostă stație de epurare a deșeurilor ce aparține fabricii de medicamente Terapia. Totuși, poate că articole și filmulețe ca cel al lui Istvan Szakats vor conduce la o coagulare a societății civile pentru a face presiuni la adresa autorităților pentru ca acestea să găsească soluții mai inclusive în privința romilor.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.