Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Vestic.ro
Anul şi data apariţiei: 20.06.2011
Tematica: mutarea romilor de pe Coastei-Cluj
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 2
Titlul articolului: ”LIVE from IRAF”, Potaissa duce la Mitsoura
Numărul fotografiilor: 8
Acces online: https://www.vestic.ro/articol_19038/%E2%80%9Dlive-from-iraf%E2%80%9D-potaissa-duce-la-mitsoura.html?action=print


Articol:

”LIVE from IRAF”, Potaissa duce la Mitsoura!

in Eveniment | 20 Iunie 2011, 09:46 | 0 comentarii

Trimite unui prieten

·          

·          

 

După o bine-meritată siestă, a urmat timpul pentru fiestă. Concertele au fost încă din Ziua 1, punctul de atracţie la IRAF. Surpriză însă. Nişte voluntari mi-au spus că Sanziana & Andarcavar Bend au refuzat să urce pe scenă după ce nu a putut face sound-check-ul necesar înainte de ora stabilită pentru a cânta. Aşa că am trecut direct la sunetele armoniase ale Harmonia Garden.

Foarte valoroşi instrumentaliştii formaţiei maghiare. Din păcate, publicul nu a fost numeros la acea oră şi nu au beneficiat de aprecierile unui număr signifiant de spectatori. Însă aplauzele au fost bine-meritate După o scurtă pauză, cei de la Danube’s Banks au urcat pe scenă, iar ritmurile s-au schimbat.

Cei 6 membri ai formaţiei ne-au adus jazz manouche direct din Germania. În contextul unui Festival Internaţional de Artă Romă, jazzul ar putea veni ca o discorcondanţă pentru neiniţiaţi. Fiecare seară a fost însă o surpiză plăcută în acest sens. Diversitatea muzicală găsită la IRAF întrece orice stereotipie asociată cu ţiganii şi cultura romă.

Jazzmanii de pe malurile Dunării au adus atmosfera unor styliagy al jumătăţii secolului trecut direct în Clujul anului 2011. La rugămintea lui Adrian Voichiţescu, au urmat 3 bis-uri. La finalul lor, a venit un moment oportun pentru o cauză socială. Adi Dohotaru a fost pe scenă pentru a prezenta Petiţia “Împotriva ghetoizării romilor din oraşul Cluj” adresată Consiliului Local şi Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Într-o măsură a echivalat în însemnătate cu spectacolul de foc promis dar nematerializat.
Toate pregătite pentru concertul Mitsoura. Strada Potaissa s-a umplut de oameni în nici mai puţin de 15 minute. Mulţi au fost surprinşi de stilul fermecător al pieselor Mitsourei. Unii au ales chiar să şi plece. Nu cred că au greşit cu ceva. Cu Mitsoura e în felul următor: you love it or you hate it. Cei care iubesc stilul muzicii ei, au fost pur şi simplu hipnotizaţi. Dacă Dubioza Kolektiv sau Taraf de Haidouks, cu o seară înainte făceau picioarele participanţilor IRAF să împingă piatra cubică a pietonalei şi mai mult în pământ, Mitsoura a încremenit trupurile, dar a mişcat sufletele.

Chiar dacă nu înţelegeai ce rosteşte micuţa cântăreaţă maghiară, simţeai în mod inexplicabil, emoţia pe care vroia să ţi-o transmită. Un lucru e cert: IRAF te surprinde în fiecare zi. Urmează DJ Viking şi începutul Zilei 4. Rămâneţi naturali !

(FOTO VIDEO IRAF, seara a III-a)

 

sursa: wwmpnews.ro

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.