Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Realitatea TV
Anul şi data apariţiei: 28.12.2010
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Gergely: Accesul maghiarilor din România la cetăţenia Ungariei este în spiritul UE
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.realitatea.net/gergely-facilitarea-accesului-maghiarilor-din-romania-la-cetatenia-ungariei-este-in-spiritul-ue_786822_comentarii.html


Accesul etnicilor maghiari din Romania la cetăţenia Ungariei nu este partea a vreunui proiect secesionist sau antidemocratic al Ungariei, susţine deputatul UDMR Olosz Gergely.

Facilitarea accesului etnicilor maghiari din Romania la cetăţenia Ungariei nu este partea a vreunui proiect secesionist sau antidemocratic al Ungariei, ci este parte a unui proiect european de conservare a valorilor religioase, culturale si istorice apartinand natiunilor europene, in spiritul relatiilor de buna vecinatate dintre statele membre UE, susţine deputatul UDMR Olosz Gergely, într-o declaraţie de presă.

"Obtinerea, printr-o procedura simplificata, a cetateniei ungare de catre etnicii maghiari din afara granitelor Ungariei este dealtfel un deziderat al intreagii comunitati a maghiarilor din Romania, fara ca acest lucru sa insemne ca ne derobam de responsabilitatile care ne revin in calitate de cetateni ai  Romaniei.

Salut importanta cu care Guvernul Ungariei trateaza rezolvarea unei probleme de interes pentru etnicii maghiari din Romania si resping categoric orice speculatii care ar putea aprinde absolut neintemeiat dispute etnice extremiste.

In calitate de cetatean roman de etnie maghiara, apreciez de asemenea declaratia vicepremierul ungar Zsolt Semjen privind sustinerea de care se bucura Romania din partea Ungariei in procesul de aderare la spaţiul Schengen, cu atat mai mult cu cat in 2011 Ungaria va prelua preşedinţia Uniunii Europene.

Într-o conferinţă de presă, vicepremierul ungar a precizat că legea dublei cetăţenii "nu face distincţie între cetăţenie ungară de categoria A sau de categoria "B', subliniind că "există o singură naţiune şi o singură cetăţenie ungară".

Declaraţia vicepremierul ungar Zsolt Semjen, potrivit căreia acordarea simplificată a cetăţeniei maghiare va reunifica naţiunea, este agresivă, dar trebuie privită în contextul intern al politicii de la Budapesta, spune la RFI fostul ministru de externe, Adrian Cioroianu.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.