Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Realitatea TV
Anul şi data apariţiei: 28.12.2010
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Vicepremierul ungar vorbeşte de "reunificarea maghiarilor"
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.realitatea.net/vicepremierul-ungar-vorbeste-de-reunificarea-maghiarilor_786673.html


Este o declaraţie riscantă, care, din păcate, are legătură şi cu recentul impas în care s-a aflat România în privinţa aderării la spaţiul Schengen, afirmă  Adrian Cioroianu la RFI.

Procedura simplificată de obţinere a cetăţeniei ungare de către etnicii maghiari din alte ţări va reunifica naţiunea, a declarat luni, vicepremierul ungar Zsolt Semjen. Potrivit acestuia, facilitarea accesului etnicilor maghiari din ţările vecine la cetăţenia Ungariei este o "realizare istorică" şi are o importanţă crucială pentru menţinerea identităţii maghiare.

Într-o conferinţă de presă, vicepremierul ungar a precizat că legea dublei cetăţenii "nu face distincţie între cetăţenie ungară de categoria A sau de categoria "B', subliniind că "există o singură naţiune şi o singură cetăţenie ungară".

Declaraţia vicepremierul ungar Zsolt Semjen, potrivit căreia acordarea simplificată a cetăţeniei maghiare va reunifica naţiunea, este agresivă, dar trebuie privită în contextul intern al politicii de la Budapesta, spune la RFI fostul ministru de externe, Adrian Cioroianu.

Este o declaraţie riscantă, care, din păcate, are legătură şi cu recentul impas în care s-a aflat România în privinţa aderării la spaţiul Schengen, afirmă  Adrian Cioroianu.

"Ar putea redeştepta suspiciuni care în ultimii ani aproape că dispăruseră pe fondul intrări împreună în UE" spune la RFI Adrian Cioroianu.

Vicepremierul ungar Zsolt Semjen a subliniat că legea privind acordarea simplificată a cetăţiei maghiare respectă normele europene şi ea survine într-un context în care Ungaria are relaţi bune cu toate ţările vecine, relatează Agerpres.

Politicianul maghiar a evocat, în acest context, cooperarea strânsă româno-ungară şi a reiterat că Ungaria susţine aderarea României la spaţiul Schengen.

Procedura simplificată de obţinere a cetăţeniei  de către etnicii maghiari din alte ţări se va aplica din ianuarie 2011. Tot atunci, Ungaria va prelua preşedinţia Uniunii Europene.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.