Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Realitatea TV
Anul şi data apariţiei: 27.05.2010
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Maghiarii sunt încurajaţi de primarul din Sf. Gheorghe să obţină cetăţenia ungară
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.realitatea.net/maghiarii-sunt-incurajati-de-primarul-din-sf-gheorghe-sa-obtina-cetatenia-ungara_715619.html


Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, a făcut un apel la intelectualii şi politicienii maghiari să le transmită maghiarilor faptul că cetăţenia ungară este un lucru pozitiv şi să nu le fie teamă să o solicite.

Primarul din Sfântu-Gheorghe a salutat iniţiativa Guvernului ungar de a acorda maghiarilor de peste hotare cetăţenia ungară şi a spus că el însuşi va solicita acest lucru.Primarul a explicat că pentru maghiarii din Transilvania dubla cetăţenie este, în primul rând, simbolică, totodată fiind şi importantă, deoarece, prin această decizie, Guvernul ungar nu numai că se simte responsabil, ci şi acţionează în favoarea maghiarilor de peste hotare.

"Trebuie să fim noi primii care cerem această cetăţenie, şi trebuie să le spunem foarte clar oamenilor că nu au de ce să se teamă în a cere şi primi cetăţenia ungară", a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Antal Arpad.

Edilul a făcut referire şi la situaţia din Slovacia, pe care o califică drept "o aberaţie".
În opinia lui Antal, ceea ce face Guvernul de acolo este împotriva propriului popor, pentru că sunt mult mai mulţi slovaci care au dublă cetăţenie decât sunt maghiari în total în Slovacia.

"Deci dacă Guvernul doreşte să piardă un milion de oameni ca şi cetăţeni slovaci, nu văd nicio problemă, vor fi totuşi cetăţeni europeni, pentru că sunt mulţi slovaci care au cetăţenie cehă, austriacă, canadiană, şi altele, deci e un nonsens", a spus el.

Din punct de vedere pragmatic, dubla cetăţenie ar însemna şi faptul că se va putea călători fără viză în ţări unde Ungariei nu i se cere acest lucru.Parlamentul Ungariei a votat săptămâna aceasta legea care le dă posibilitatea maghiarilor de peste graniţe să obţină cetăţenia ungară.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.