Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Realitatea TV
Anul şi data apariţiei: 19.06.2011
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Mediafax
Titlul articolului: Traian Băsescu a discutat cu vicepremierul Ungariei despre autonomia Ţinutului Secuiesc
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.realitatea.net/traian-basescu-a-discutat-cu-vicepremierul-ungariei-despre-autonomia-tinutului-secuiesc_719284_comentarii.html


Dubla cetăţenie pentru etnicii maghiari din România şi autonomia Ţinutului Secuiesc. Acestea au fost principalele subiecte pe care vicepremierul Ungariei, aflat în vizită la noi în ţară, le-a discutat cu preşedintele Traian Băsescu şi cu reprezentanţi ai guvernului.

Oficialii celor două ţări au discutat despre legea dublei cetăţenii care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2011.

"Traian Băsescu s-a raportat pozitiv la cetăţenia maghiară (...) România a acordat dublă cetăţenie pentru cetăţenii din Republica Moldova şi este firesc ca tot aşa să procedeze şi statul ungar, ca maghiarii din Ardeal să primească şi cetăţenia maghiară", a declarat Semen Zsolt, vicepremierul Ungariei.

Guvernul Ungariei susţine şi obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc.

"Dacă va avea loc regionalizarea, atunci pentru noi este acceptabil ca judeţele Covasna, Harghita şi Mureş să formeze o regiune comună. Nu cerem extreme. Întotdeauna am spus că noi cerem doar ceea ce este aprobat de Constituţie", a precizat vicepremierul.

Oficialul maghiar spune că a fost asigurat şi de adoptarea legii educaţiei care va permite predarea Istoriei şi Geografiei României în limbile minorităţilor.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.