Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Realitatea TV
Anul şi data apariţiei: 16.06.2007
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: M. Macovei: Este inadmisibilă implicarea Ungariei în cazul lui Nagy Zsolt
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.realitatea.net/video_133922_m--macovei--este-inadmisibila-implicarea-ungariei-in-cazul-lui-nagy-zsolt_69247.html


Monica Macovei, fostul ministru al Justiţiei, a declarat în cadrul emisiunii 3X3 că este inacceptabilă implicarea politică a Ungariei în cazul suspendării ministrului Comunicaţiilor Nagy Zsolt. "Comunicatul de presă ungar este inadmisibil. Avem o justiţie independentă care poate judeca pe oricine", a precizat Macovei.

Monica Macovei susţine că aceste intervenţii sunt "un scenariu care să oprească acest dosar". Ea este de părere că Ministerul Justiţiei ar fi trebuit să reacţioneze prompt la comunicatul de presă ungar.

Macovei a criticat forma actuală a legii ANI. "ANI nu e independentă, face un raport anual în faţa Senatului, iar Senatul, dacă nu e mulţumit, îl poate demite pe director. Singurul instrument pe care îl are inspectorul ANI este de a face o expertiză ca să vadă care e diferenţa între averea pe care o am şi cea pe care am pus-o pe hârtie. Doar că expertiza poate fi refuzată de persoana în cauză", a precizat Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei consideră că Uniunea Europeană nu va propune activarea clauzei de salvgardare pe justiţie pentru România, ci va continua monitorizarea.

Traian Băsescu l-a suspendat din funcţie pe ministrul Comunicaţiilor, Nagy Zsolt pentru că este urmărit penal în aşa-numitul dosar al privatizărilor strategice. Secretarul de stat ungar Lazslo Szoke i-a comunicat ambasadorului României în Ungaria, Ireni Comaroschi, îngrijorarea faţă de eventuale motivaţii politice ale suspendării lui Nagy Zsolt.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.