Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Realitatea TV
Anul şi data apariţiei: 16.03.2011
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Kelemen, către maghiari: Trebuie să luptăm pentru drepturile noastre, pentru autonomie
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.realitatea.net/kelemen-catre-maghiari-trebuie-sa-luptam-pentru-drepturile-noastre-pentru-autonomie_814368_comentarii.html


Aproximativ 4.000 de persoane au participat, marţi seara, la Miercurea Ciuc, la manifestările organizate cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declarând cu această ocazie că maghiarii trebuie să lupte pentru drepturile lor, pentru autonomie.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a spus celor prezenţi că, dacă astăzi este firesc ca maghiarii din România să îşi amintească de Revoluţia paşoptistă în libertate, să arboreze drapelul Ungariei, să poarte în piept cocarda tricoloră roşu-alb-verde, iar oamenii să poarte cu mândrie straiele secuieşti de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, nu a fost întotdeauna aşa.

"În 1990, la Târgu Mureş, de la o singură inscripţie în limba maghiară, pe o farmacie, au pornit luptele din martie", a precizat Kelemen, îndemnându-i pe secui să nu permită să se mai întâmple aşa ceva.

"Trebuie să ne continuăm drumul împreună, ţinându-ne de mâini şi să ne luptăm pentru drepturile noastre, pentru autonomie, pentru crearea regiunilor de dezvoltare. Nu vrem nimic mai mult decât au vrut tinerii din 1848, să fim liberi şi să ne decidem singuri soarta. În 1918 ni s-a promis autonomia şi asta vrem şi sunt sigur că ne putem atinge ţelurile atâta timp cât ne alegem calea învingătorului", a spus liderul UDMR.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.