Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Realitatea TV
Anul şi data apariţiei: 07.09.2011
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Mediafax
Titlul articolului: Marko: Acordarea dreptului de vot în Ungaria pentru maghiarii din România va fi o decizie proastă
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.realitatea.net/marko-acordarea-dreptului-de-vot-in-ungaria-pentru-maghiarii-din-romania-va-fi-o-decizie-proasta_851691.html


Vicepremierul UDMR Marko Bela a declarat, sâmbătă, la Izvorul Mureşului, că nu este de acord ca maghiarii din România să voteze la alegerile parlamentare din Ungaria şi a afirmat că acordarea dreptului de vot în ţara vecină, pe lângă dubla cetăţenie, va fi "o decizie proastă".

Cel care crede că pentru maghiarii din Ardeal cea mai mare problemă este dacă pot vota sau nu în Ungaria, cred că face o greşeală enormă şi va fi în culpă dacă cetăţenii îşi vor crea acea falsă imagine de viitor că, votând în Ungaria, şi-au îndeplinit datoria de cetăţean, deşi deciziile de acolo nu vor avea o influenţă sau vor avea o influenţă nesemnificativă asupra vieţii lor. Va fi o decizie proastă dacă, pe lângă dubla cetăţenie, se va da şi drept de vot în Ungaria", a declarat, la Tabăra "Tineretul şi Uniunea Europeană" de la Izvorul Mureşului, Marko Bela.

Fostul preşedinte UDMR a spus că solicitarea şi dobândirea cetăţeniei ungare, fără o perioadă de aşteptare mai lungă, de către maghiarii care trăiesc în România, pe bază de limbă, origine, este una firească, dar a subliniat că nimeni nu trebuie să uite că, în calitate de cetăţean al României, trebuie să respecte legile ţării în care trăieşte.

"Acest lucru este firesc, după părerea mea, de fapt aşa procedăm şi noi cu moldovenii, cetăţenii moldoveni au posibilitatea să îşi dobândească sau să îşi redobândească, depinde de statutul fiecăruia, cetăţenia română pe baza unor astfel de cereri.(…) În schimb, eu vă spun sincer, şi probabil că voi mai primi critici în acest sens, că nu sunt de acord ca maghiarii de aici să voteze la alegerile parlamentare din Ungaria. Noi suntem supuşi legii unei alte ţări, ne place, nu ne place", a afirmat Marko.

Vicepremierul le-a spus celor prezenţi la tabăra de vară că maghiarii din România trebuie să se gândească, atunci când votează, şi la consecinţe, dar mai ales dacă acestea îi privesc în mod direct sau nu.

"Noi participăm la alegerile parlamentare aici în România, fiindcă nu este totuna cine va fi parlamentar, ce fel de legi se vor adopta, cum vor fi guvernaţii şi aşa mai departe. În timp ce, dacă votezi pentru Parlamentul altei ţări, fie vorba şi de Ungaria, consecinţele nu te privesc pe tine sau în mare măsură nu te privesc pe tine. Poate să mai fie şi consecinţe care te şi lezează", a spus Marko.

Vicepremierul Marko Bela a participat, sâmbătă, la Tabăra de Vară "Tineretul şi Uniunea Europeană" de la Izvorul Mureşului, unde a susţinut o prelegere având ca temă "Trecutul Ardealului - viitorul Ardealului".

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.