Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Realitatea TV
Anul şi data apariţiei: 07.05.2010
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Ungurii de pretutindeni ar putea primi cetăţenie maghiară
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.realitatea.net/ungurii-de-pretutindeni-ar-putea-primi-cetatenie-maghiara_712587.html


Viitorul guvern maghiar vrea să elimine rezidenţia permanentă în Ungaria dintre condiţiile pentru acordarea cetăţeniei.

Viitorul ministru ungar de Externe, Janos Martonyi, care a prezentat vineri în Parlament direcţiile mari pe care le va aborda următorul guvern, a anunţat că va face o prioritate din acordarea dublei naţionalităţi maghiarilor, inclusiv celor din România, relatează MTI, citat de portalul Politics.hu.

Martonyi a afirmat că noul Parlament va amenda în scurt timp legea cetăţeniei. Astfel, viitorul guvern vrea să elimine rezidenţia permanentă în Ungaria dintre condiţiile pentru acordarea cetăţeniei membrilor minorităţilor maghiare.

El a dat însă asigurări că cetăţenia ungară va fi acordată în continuare pe baza examinării individuale a aplicaţiilor. În plus, acest amendament nu va creşte numărul persoanelor cu drept de vot. "Rezidenţa permanentă în Ungaria va rămâne o condiţie pentru dreptul de vot", a spus el.

Ministerul ungar de Externe va fi condus de Janos Martonyi, care a avut această funcţie în primul Cabinet Orban. El s-a născut la Cluj şi a făcut parte din grupul care a redactat neoficial Constituţia europeană respinsă de francezi şi olandezi.

În aprilie 2007, jurnalistul ungar Peter Kende a scis că Martonyi a predat rapoarte poliţiei secrete ungare în anii '60, iar dosarele poliţiei secrete confirmă acest lucru. El scria, printre altele, despre emigranţii maghiari din Germania şi Franţa.

Tamas Fellegi va conduce Ministerul pentru Dezvoltare naţională, iar cel al Agriculturii va fi condus de Sandor Fazekas.

Ministrul Justiţiei va fi Tibor Navracsics, liderul grupului parlamentar Fidesz. Acesta va fi şi vicepremier.

Martony Janos a declarat că cel mai important aspect al mandautlui său va fi restabilirea încrederii în sine a ţării. În ceea ce priveşte dubla cetăţenie pentru maghiarii din afara graniţelor, acesta a spus că problema nu poate fi rezolvată automat prin intermediul unei legi, ci fiecare maghiar trebuie să ceară cetăţenia ungară, fără să fie nevoit să se stabileasă permanent în Ungaria.

Liderul UDMR Marko Bela a apreciat la începutul lunii aprilie că, din punctul său de vedere,  în acest moment problema dublei cetăţenii nu mai stârneşte tensiuni în România.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.