Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Realitatea TV
Anul şi data apariţiei: 03.10.2008
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Marko Bela ar vrea ca maghiara să fie limbă oficială regională
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.realitatea.net/marko-bela-ar-vrea-ca-maghiara-sa-fie-limba-oficiala-regionala_358652_comentarii.html


Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că preocupările legate de bilingvism şi statutul minorităţilor vor fi şi în viitorul program de guvernare al UDMR.

"Bilingvismul ar însemna ca, în anumite unităţi administrativ teritoriale, cele două limbi, româna şi maghiara, să aibă un statut egal, ceea ce nu există în acest moment. În programele noastre viitoare trebuie să existe acest deziderat, să stimulăm măsuri concrete. Vom relua şi problema legii minorităţilor, care în acest moment se află la Camera Deputaţilor, şi alte probleme legate de convieţuirea etnică", a declarat Marko Bela.

Liderul UDMR a precizat că limba maghiară poate să devină a doua limbă oficială, însă nu în toată ţara şi nici pe tot teritoriul Transilvaniei, ci doar acolo unde minoritatea maghiară este în majoritate. "Ca limbă regională, da, poate fi oficială, cu un statut oficial în anumite zone, nu în toată ţara. Şi în Transilvania putem să facem diferenţieri după părerea mea, că şi aici sunt zone unde nu avem maghiari sau avem foarte puţini”, a explicat liderul UDMR.

Proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale a fost depus la Parlament în 2005, după venirea la putere a alianţei PNL-PD. De atunci, el a iscat numeroase dispute parlamentare şi, deşi, iniţial, avea susţinerea guvernului de atunci PNL-PD, proiectul a rămas blocat la comisii în Camera Deputaţilor. 

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.