Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 15.02.2011
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Daniela Munteanu
Titlul articolului: Războiul maghiaro-maghiar: Tőkés vs Markó
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: http://www.jurnalul.ro/stiri/politica/razboiul-maghiaro-maghiar-tokes-vs-marko-568446.html


Vicepreşedintele Parlamentului European (PE), Tőkés László, apreciază că suntem martorii moştenirii preşedinţiei UDMR de către Kelemen Hunor, „tovarăşul” şi colaboratorul apropiat al lui Markó Béla. În acelaşi timp, europarlamentarul atacă uniunea, afirmând că birourile-statut au fost folosite de UDMR de-a lungul timpului ca şi maşinării de campanie. Mai mult, el afirmă că datorită prieteniei cu Guvernele Medgyessy-Gyurcsány, UDMR a împărţit banii publici primiţi din Ungaria după bunul plac, în scopuri proprii, pentru a-şi clădi clientela.

Potrivit unui comunicat remis luni seara de biroul de presă al europarlamentarului, Tőkés răspunde unui atac lansat de Markó Béla, pe paginile cotidianului naţional de limbă maghiară, Új Magyar Szó. Într-un interviu acordat în această publicaţie, Markó a afirmat că sprijinul Guvernului maghiar atribuit birourilor de democraţie înfiinţate cu scopul de a da o mână de ajutor celor care solicită dubla cetăţenie este de a dreptul „imoral”.

Cine va urma în fruntea UDMR după „Mubarak” Markó?
Tőkés răspunde cu aceaşi monedă, amintind că „potentaţii UDMR au pus mâna pe birourile-statut (n.r. -  birouri de informare privind obţinerea statutului de maghiar, înfiinţate în mai multe oraşe din România, după adoptarea Legii statutului de către Parlamentul Ungar, intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2002), pe care le-au folosit în anii trecuţi ca şi maşinării de campanie - spre deosebire de scopul lor original iar datorită <> cu Guvernele Medgyessy-Gyurcsány, au împărţit banii publici ungureşti fără să fie verificaţi şi în scopuri proprii, în vederea clădirii propriei clietele, fără să-şi aducă aminte de moralitate (...)”.

Totodată, europarlamentarul face o paralelă între Mubarak şi Markó. „În aceste zile mulţi sunt de părere că preşedintele Mubarak nu ar fi trebuit să aştepte să fie înlăturat de voinţa poporului. (…). În acest context, Markó Béla renunţă din timp la preşedinţie”, este de părere Tőkés. El se întreabă retoric, cine va urma la conducerea uniunii după Markó, trăgând apoi un semnal de alarmă că putem fi martorii moştenirii preşedinţiei UDMR de către „tovarăşul” şi colaboratorul apropiat al actualului preşedinte. „Cine urmează în fruntea UDMR după el? Cine vine după Mubarak? Vicepreşedintele tovarăş?! Căci după cum se conturează lucrurile pe la noi, putem fi martori la succesiunea colaboratorului crescut (de  Markó - n.r), apropiat”, a conchis vicepreşedintele PE.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.