Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 12.03.2004
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Gabriela Antoniu
Titlul articolului: Noi proiecte de autonomie
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: http://www.jurnalul.ro/stiri/politica/noi-proiecte-de-autonomie-71588.html


Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) va inainta luni Parlamentului alte doua proiecte de autonomie.

Daca acestea nu vor fi acceptate CNMT se va adresa forurilor europene, a anuntat miercuri seara presedintele Consiliului, pastorul reformat Laszlo T.kes. "Avem deja un minimemorandum inaintat Parlamentului Europei si vom face unul al Ardealului daca Bucurestiul ne refuza", a afirmat T.kes potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, pentru sprijinirea ideii autonomiei la Sovata va fi organizata, in 1 si 2 aprilie, o conferinta internationala a autonomiilor europene, la care este invitat si Andreas Gross, initiatorul Recomandarii 1334 a Consiliului Europei privind autonomiile regionale si comunitare. Tokes spera ca anumite aspecte legate de autonomie sa fie clarificate in cadrul acestei conferinte si a acuzat liderii UDMR ca prin renuntarea la ideea autonomiei, au produs divizarea maghiarimii.

Totodata, T.kes a acuzat guvernele Romaniei si Ungariei ca s-au inteles in privinta autonomiei. "Legal si politic UDMR nu mai poate lupta pentru autonomie pentru ca s-a intors cu 180 de grade, iar dupa ce a deraiat de la platforma nici nu a mai vrut sa auda de autonomie", a spus Tokes.

Proiectul CNMT privind autonomia tinutului Secuiesc a fost depus in Parlament de sase deputati UDMR, la sfarsitul lunii februarie. Guvernul va trebui sa transmita un punct de vedere asupra implicatiilor bugetare ale proiectului pana la 16 martie.

Semnaturi pentru dubla cetatenie

Pe de alta parte, Uniunea Civica Maghiara (UCM) va declansa saptamana viitoare o actiune de strangere de semnaturi in vederea obtinerii dublei cetatenii pentru maghiarii din Romania. Vicepresedintele UCM, Tulit Attila, a declarat ieri ca lista cu sustinatorii acestui demers va fi transmisa Guvernului Ungariei, cu solicitarea de a acorda cetatenia maghiara persoanelor care traiesc in Romania si doresc sa ramana aici. "Uniunea Mondiala a Maghiarilor a demarat, la randul ei, o astfel de actiune si intentioneaza sa organizeze un referendum in acest sens", a adaugat Tulit.
( GABRIELA ANTONIU )

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.