Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 11.03.2011
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Daniela Munteanu
Titlul articolului: Miercurea Ciuc, centrul comemorării Zilei Naţionale a Maghiarilor
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: http://www.jurnalul.ro/stiri/observator/miercurea-ciuc-centrul-comemorarii-zilei-nationale-a-maghiarilor-571404.html


Miercurea Ciuc  va fi centrul comemorărilor Zilei Naţionale a Maghiarilor, 15 martie. Aici sărbătoarea va începe practic pe data de 14 marie, având în vedere primele depuneri de jurăminte de cetăţenie maghiară, în cadrul naturalizării preferenţiale. La festivităţile de la Miercurea Ciuc va participa şi vicepreşedintele Paralamentului European (PE), Tőkés László, vicepremierul Republicii Ungare, dr. Semjén Zsolt precum şi ministrul culturii, Kelemen Hunor. Tőkés László va sosi în Miercurea Ciuc, după ce îşi va depune jurământul de cetăţenie maghiară la Cluj Napoca, în 14 martie. El a lansat o invitaţie întregii naţiuni de a participa la „Primăvara Naţiunii”, în numele preşedinţiei Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT).

Tőkés László: să sărbătorim împreună Primăvara Naţiunii maghiare

„După nouăzeci de ani pentru prima dată sărbătorim revoluţia de la 1848 în aşa fel încât cântecul Kossuth, care se bucură de popularitate, are un conţinut real: <ă trăiască libertatea maghiară! Să trăiască ţara!>>”, apare în învitaţia CNMT. Preşedinţia CNMT subliniază în invitaţie că punctul al 12-a a Tinerilor din Martie, „Uniunea!”, se pare că se realizează azi ca şi o rezolvare veritabilă a secolului XXI, în urma hotărârii Parlamentului Maghiar şi din voinţa maghiarilor înfăptuindu-se uniunea maghiarilor în Uniunea Europeană. CNMT invită întreaga naţiune maghiară ca prin intermediul televiziunii Duna să sărbătorească împreună Primăvara Naţiunii cu cei din Miercurea Ciuc, „sânge din sângele nostru” care au fost persistenţi, care au păstrat şi au ferit limba, cultura şi identitatea naţională şi care acum pot saluta Ţara comună în calitate de cetăţeni maghiari. „Pentru că este bine să fim maghiari”, apare în invitaţia CNMT.

Programul Comemorării Zilei naţionale a maghiarilor

De asemenea, Primăria municipiului a făcut public un amplu program de festivitate, care va începe încă din seara de 14 martie, în biserica Sf. Ágoston, cu un spectacol oferit de corul de fete al Gimnaziului Kossuth Lajos din Cegléd, Ungaria. În data de 15 martie de la ora 10,00 se va ţine un moment Moment comemorativ la Şcoala Generală „Petőfi Sándor” iar de la ora 13,00 va avea loc comemorarea festivă şi depunerile de coroane la Pasul Nyerges, în organizaţia Consiliului Local Cozmeni, respectiv Organizaţia Teritorială UDMR.

După amiază de la ora 17, cetăţenii sunt aşteptaţi la Piaţa Cetăţii, pentru a participa la un moment comemorativ şi depuneri de coroane la statuile revoluţionarilor Petőfi Sándor şi Nicolae Bălcescu, de la 18.45 va avea loc defilarea celor prezenţi pe traseul Piaţa Cetăţii – Piaţa Gál Sándor. După cuvântări şi depuneri de coroane la statuia Gál Sándor. De la ora 20.00 va avea loc un program de gală în sala mare a Teatrului Municipal Csíki Játékszín.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.