Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 10.11.2004
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Dubla cetatenie - Maghiarii nu s-au inghesuit la protest
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: http://www.jurnalul.ro/stiri/observator/dubla-cetatenie-maghiarii-nu-s-au-inghesuit-la-protest-57231.html


Aproximativ 50 de maghiari au protestat ieri-dimineata in fata Casei cu Arcade din Sfantu Gheorghe, fata de vizita reprezentantului Partidului Socialist Ungar (PSU), Vass Lajos, secretar de stat in Ministerul ungar al Culturii, deoarece acest partid se opune acordarii dublei cetatenii, informeaza Mediafax.

In Covasna ar fi trebuit sa soseasca presedintele PSU, Hiller Istvan, insa acesta si-a schimbat programul si l-a trimis in locul sau pe Vass Lajos. De altfel, nici ministrul roman al Culturii, Razvan Theodorescu, nu a fost prezent ieri la Casa cu Arcade, asa cum fusese programat initial, el insotindu-l insa pe Vass Lajos in vizita de la Biserica unitariana din Chilieni, monument istoric restaurat din fonduri romane si ungare.

INDEMN. Dupa ce delegatia oficiala a oprit in fata monumentului istoric, protestatarii veniti la indemnul Uniunii Civice Maghiare - Covasna au inceput sa strige: "Nu aveti ce cauta aici", "Vrem dubla cetatenie" sau "Tradatori ai natiunii maghiare", protestul nefiind unul in tacere, asa cum fusese anuntat. Protestatarii au declarat pentru Mediafax ca doresc astfel sa transmita "celui caruia i-a fost frica sa vina la Sfantu Gheorghe" mesajul ca maghiarii din secuime doresc acordarea dublei cetatenii pentru maghiarii din afara granitelor. "Solicitam partidelor aflate la guvernare in Ungaria, tovarasului Hiller, sa-si revizuiasca pozitia legata de referendum si sa indemne electoratul din Ungaria sa voteze pentru acordarea dublei cetatenii maghiarilor din afara granitelor. Vrem sa fim egali cu maghiarii din Ungaria", a subliniat un protestatar.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.