Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 09.03.2011
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Daniela Munteanu
Titlul articolului: Parlamentul ungar a modificat legea privind datele beneficiarilor cetăţeniei duble
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: http://www.jurnalul.ro/stiri/externe/parlamentul-ungar-a-modificat-legea-privind-datele-beneficiarilor-cetateniei-duble-571095.html


Parlamentul Republicii Ungare a adoptat modificarea legii privind înregistrarea beneficiarilor de cetăţenie preferenţială din data de 1 ianuarie 2011, dar care nu au reşedinţă în Ungaria. Persoanele respective vor primi un act care va conţine un număr de identificare şi domiciliul lor stabil. Interesant este că, în acte localitatea de domiciliu va figura în limba maghiară.

Înainte de votul final, proiectul iniţial a fost completat cu o propunere, potrivit căreia, dacă printre datele existente ale solicitanţilor cetăţeniei maghiare se află denumiri de localităţi de dincolo de graniţe, care aveau cândva nume ungureşti, atunci, cu ocazia naturalizării preferenţiale se vor folosi denumirile oficiale de odinioară ale localităţilor (adică cele maghiare). Însă, solicitanţiii cetăţeniei maghiare pot cere ca în acte să apară, în paranteză, şi denumirile actuale ale localităţilor, pe lângă cele maghiare.

Conform modificărilor legii, persoanele în cauză ar fi luate în evidenţă din oficiu, prin notificarea online a organismelor care acţionează în materie de cetăţenie. Proiectul de modificare a legii a fost votat de majoritatea parlamentarilor, fiind împotrivă doar reprezentanţii Partidului Socialist Maghiar. Parlamentul a cerut preşedintelui Republicii Ungare promulgarea urgentă a legii.

Propunerea de modificare a legii privind înregistrarea beneficiarilor cetăţeniei preferenţiale a fost înaintată de ministrul justiţiei, Navracsics Tibor, la începutul lunii februarie. El a argumentat că odată cu introducerea acordării procedurii simplificate de naturalizare, a încetat cerinţa generală conform căreia condiţia principală pentru obţinerea cetăţeniei maghiare a fost existenţa unei reşedinţe pe teritoriul Republicii Ungare. El a subliniat că în prezent nu stă la dispoziţia autorităţilor nici un registru oficial, care ar asigura date concrete despre  persoanele care dobândesc cetăţenia maghiară. „Prin urmare, este necesar crearea unui cadru legal pentru ca datele cu caracter personal şi adresa celor care şi-au dobândit cetăţenia în mod preferenţial după 1 ianuarie 2011 şi nu au reşedinţă în Ungaria, să fie înregistrate”, sublinia ministrul.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.